29/12/2010
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, κληθείς σήμερα από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στον καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της τουρκικής ομάδας Πινάρ Καρσίγιακα, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Βλέπουμε μια φλυαρία δηλώσεων από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τα ατυχή γεγονότα στον πρόσφατο αγώνα καλαθόσφαιρας. Πρώτα από όλα, δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την προσπάθεια να αποδοθούν και να αξιοποιηθούν πολιτικά -και δη εναντίον της Κύπρου- τα ατυχή γεγονότα, τα οποία μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση.
Συγκεκριμένα, στην ίδια την Τουρκία την προηγούμενη Κυριακή έγιναν επεισόδια, στα οποία μάλιστα υπήρξαν και τραυματισμοί. Αντιθέτως εδώ, το νόμιμο κράτος της Κύπρου αντέδρασε και έδρασε αμέσως και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύσουν, σε καμιά περίπτωση, οι φιλοξενούμενοί μας.
Όλες αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι η Τουρκία έχει μπει και αυτή σε έναν προεκλογικό αγώνα, σε μια προεκλογική περίοδο. Κατανοούμε, βεβαίως, τον εκνευρισμό του Υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας, του κ. Μπαγίς. Η αδυναμία της Τουρκίας να ανοίξει ενταξιακά κεφάλαια τον οδηγεί στο να καταλήγει σε ακραίες πολιτικές ερμηνείες αυτών των γεγονότων, σε μια προσπάθεια να επιτεθεί εναντίον της Κύπρου και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Όμως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στην Τουρκία είναι ότι η μη πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και το μη άνοιγμα κεφαλαίων αποτελούν αποκλειστικά δική της ευθύνη. Και αν ο κ. Μπαγίς αφιέρωνε περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της και στην εκπλήρωσή τους, παρά σε φραστικές επιθέσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστεύω θα βοηθούσε πολύ περισσότερο τη χώρα του.
Είδαμε πρόσφατα ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει μπει σε αυτό το παιγνίδι των δηλώσεων. Η απάντηση είναι η ίδια: η προσπάθεια να αξιοποιηθεί πολιτικά ένα ατυχές γεγονός σε έναν αθλητικό αγώνα είναι καταδικαστέα και πραγματικά αδικαιολόγητη.
Ωστόσο, η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα και η Τουρκική Κυβέρνηση είναι η τελευταία Κυβέρνηση που μπορεί να δώσει μαθήματα ανεκτικότητας στην Κύπρο. Έχουμε ως δείγμα γραφής την πρόσφατη βάναυση διακοπή της Θείας Λειτουργίας στα κατεχόμενα, αλλά και όλες τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους εγκλωβισμένους στην άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ξέρουμε ότι αυτή η διακοπή έγινε με πολιτικές οδηγίες του κατοχικού καθεστώτος και αυτό δείχνει την ευθύνη και της Τουρκίας και πόσο αυτή σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.
Ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών είναι μια βασική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια βασική αξία της ΕΕ και η Τουρκία οφείλει να την εφαρμόζει όχι μόνο στο έδαφός της, αλλά και στα κατεχόμενα, όπου ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όπως έχει διαπιστώσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτός ο σεβασμός και η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα -και μεταξύ όλων των άλλων με το δικαίωμα της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων- επιβάλλεται όχι μόνο από τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, αλλά και από την ίδια την ενταξιακή της πορεία. Επομένως, παρά να επικεντρώνεται σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον της Κύπρου για τα γεγονότα στον καλαθοσφαιρικό αγώνα, να εφαρμόσει η ίδια τις υποχρεώσεις της και να αποδείξει η ίδια πόσο ανεκτική πράγματι είναι σε άλλες θρησκείες και στη διαφορετικότητα».