30/12/2010
Αυτό που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι οι μεταλλάξεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ εν όψει εκλογών συνεχίζονται, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πολύ αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε χθεσινή του ομιλία. Είπε ότι ‘δεν μπορεί να πιστεύουν (οι κυβερνώντες δηλαδή) πως εμείς θα λύσουμε το Κυπριακό μέσα από το διάλογο είτε με τον κ. Έρογλου είτε με τον εκάστοτε Tουρκοκύπριο ηγέτη’.
Πιο παλιά ο ΔΗΣΥ με δριμύτητα επέκρινε τον Τάσσο Παπαδόπουλο επειδή δεν έπαιρνε, κατά την άποψή του, πρωτοβουλίες για έναρξη του διαλόγου. Αργότερα ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο Χριστόφια γιατί δήθεν ήταν εμπόδιο στην εντατικοποίηση του διαλόγου. Ακολούθως o ΔΗΣΥ πρότεινε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο δικοινοτικό διάλογο και συνέχισε να επικρίνει τον Πρόεδρο ότι δεν υιοθετούσε την πρόταση, ακόμα κι όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν απορρίψει αυτήν την πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο. Σήμερα, η ηγεσία του ΔΗΣΥ εγκαταλείπει τη θέση για διάλογο, γιατί υποστηρίζει ότι είναι ανέφικτο να λυθεί το Κυπριακό μέσω του.
Αυτό που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι οι μεταλλάξεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ εν όψει εκλογών συνεχίζονται.
Ο κ. Αναστασιάδης ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου γιατί ‘υπάρχουν εξελίξεις καθοριστικές στο Κυπριακό’, όπως είπε. Διερωτόμαστε για ποιες καθοριστικές εξελίξεις μιλά ο κ. Αναστασιάδης. Μήπως γνωρίζει κάτι το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε; Αν με τις καθοριστικές εξελίξεις εννοεί αυτό που δήλωσε ότι δηλαδή ‘τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισαν να διαδραματίσουν ένα ενεργότερο και αποφασιστικότερο ρόλο’, θα ήταν καλό να μας υποδείξει κιόλας ποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δίνει μια τέτοια εντολή στο Γενικό Γραμματέα. Εμείς δεν γνωρίζουμε, γιατί δεν υπάρχει! Εκτός κι αν στόχος είναι να συνεχίσουν κάποιοι να καλλιεργούν φοβικά σύνδρομα και να κινδυνολογούν.
Σε αυτά τα πλαίσια ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Χρονοδιάγραμμα μια φορά υπήρξε, το 2004, και ήταν τέτοιο γιατί προέβλεπε τερματισμό της διαπραγμάτευσης και άσκηση επιδιαιτησίας. Τέτοια διαδικασία δεν δεχθήκαμε και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέσυρε πάλι τα περί κομμουνιστικής ιδεολογίας, τα περί δογματισμών, αγκυλώσεων του παρελθόντος και άλλα γνωστά. Επιτέλους, θα πρέπει κάποιος από τους συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη να του υποδείξει ότι αυτά η ηγεσία του ΔΗΣΥ κατά κόρον τα είπε στο παρελθόν και δεν έπιασαν τόπο για έναν απλό λόγο: Στην Κύπρο ζούμε, μικρός τόπος είμαστε, ο λαός γνωρίζει τον καθένα, αξιολογεί και κρίνει. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το παρελθόν, ίσως κάποιοι να έχουν γι’ αυτό ας το σκεφτούν διπλά και τριπλά αν θέλουν να το ανασκαλίσουν. Θα πρέπει, επίσης, να υποδειχθεί στον κ. Αναστασιάδη ότι τέτοιες αναφορές στις οποίες αρέσκεται το μόνο που ομολογούν είναι τις δικές του ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και δογματικές αντιλήψεις.
Και ένα τελευταίο για το οποίο πραγματικά σηκώνουμε τα χέρια γιατί δεν μπορούμε να βρούμε εξήγηση: Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά που ξεσπάθωσε κατά των δογματικών, των αναχρονιστών, των αγκιστρωμένων στο παρελθόν, μίλησε για ενότητα. Μα ενότητα με ποιους; Με εμάς τους δογματικούς και τους οπισθοδρομικούς;».
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις σχετικά με το θέμα της ΔΕΦΑ, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε στις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου για το θέμα Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη.
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας αναφορικά με τον Υπουργό Παιδείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδυθεί το μανδύα του λαϊκισμού ούτε να συμμετέχει σε προσπάθειες ευτελισμού της δημόσιας ζωής είτε αυτές προέρχονται μέσα από στρεβλωτικά, ανακριβή και υπερβολικά δημοσιεύματα, όπως αυτό της εφημερίδας 'Φιλελεύθερος', είτε μέσα από 'ενοχλημένες' αντιδράσεις κομμάτων, μιας ψεύτικης και όψιμης ευαισθησίας, και αναφέρομαι στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ.
Με τη φόρα που πήραν κάποιοι σε λίγο θα ζητούν εξηγήσεις για το λογαριασμό του προγεύματος που παίρνουν κυβερνητικοί, κρατικοί ή κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι κατά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Εκεί θα καταλήξουμε τελικά και διερωτώμαι δηλαδή ποιον ωφελεί; Τη Δημοκρατία μας; Τους θεσμούς μας; Υπάρχουν και όρια ακόμα και στο λαϊκισμό και στις εκλογικές σκοπιμότητες. Επί της ουσίας, όμως, υπάρχουν ανακρίβειες και θέλω να τις επισημάνω. Λέει το δημοσίευμα ότι ο Πρόεδρος είναι ενήμερος για κάποιον Υπουργό που ζήτησε ξενοδοχείο με τζακούζι. Ο Πρόεδρος ποτέ δεν έχει ενημερωθεί για τέτοιο πράγμα. Επίσης, αναφέρεται στην υπόθεση με το αεροπλάνο που ο Πρόεδρος σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις – και τις έχουμε δώσει στη δημοσιότητα πολλές φορές και διερωτώμαι γιατί κάποιοι κάνουν 'γαργάρα' τα όσα εμείς με πολλή διαφάνεια δίνουμε στη δημοσιότητα – και αναφέρεται με έναν τέτοιο τρόπο ωσάν και ο Πρόεδρος σε όλα του τα ταξίδια χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αεροπλάνο και μιλά για 700 χιλιάδες ευρώ. Το κονδύλι δεσμεύθηκε στη Βουλή και αφορά 300 χιλιάδες ευρώ για 50 ώρες πτήσης. Αν δεν χρησιμοποιηθούν όλες, τότε απλώς δεν θα πληρώσουμε τα λεφτά. Και έχουμε πει πάρα πολλές φορές πως ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε το μικρό αυτό αεροπλανάκι για συγκεκριμένους λόγους. Να τα επαναλάβω; Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτοί που δεν θέλουν να ακούσουν θα τα γράψουν, έστω και αν δεν μπήκαν στον κόπο να μας ρωτήσουν αν αυτά που έγραψαν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι.
Επί της ουσίας, με σαφείς οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και πολύ καιρό γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο περιστολή δαπανών στα ταξίδια κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων. Τα μέλη αντιπροσωπειών έχουν μειωθεί, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ελάχιστο αριθμό κάθε φορά ταξιδεύει στο εξωτερικό – και μιλάμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι μέρες παραμονής στο εξωτερικό επίσης έχουν μειωθεί, πάλι με σαφείς οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γίνεται επιλογή ξενοδοχείων για να στοιχίζουν λιγότερα, και υπάρχει και μια σειρά άλλων μέτρων για τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι πρέπει να μπουν μπροστά - και έχουν μπει μπροστά εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τελευταίο του ταξίδι που έκανε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλαξε το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε ο ίδιος και η κυπριακή αντιπροσωπεία – ξενοδοχείο στο οποίο για δεκαετίες διέμενε η κυπριακή αντιπροσωπεία όταν βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη – και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διερωτώμαι εάν θα υπάρχει η ίδια ευαισθησία για να ενημερωθούν αυτοί που ενδιαφέρονται από τα ΜΜΕ, και όχι μόνο, γι' αυτές τις ενέργειες της Κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για το πώς έγινε αυτή η διαρροή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν θα μπούμε σε κυνήγι μαγισσών».
Κληθείς να πει κατά πόσον θα γίνει έρευνα για τη διαρροή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η έρευνα για τη διαρροή θα στοιχίσει παραπάνω από ό,τι στοίχισαν οι τρεις διελεύσεις του Υπουργού Παιδείας σε τρία διαφορετικά ταξίδια από VIP αίθουσα - το πολύ ‘σημαντικό’ ποσό των 1023 ευρώ με αποτέλεσμα να είναι και μεγάλο πρωτοσέλιδο σε μεγάλη εφημερίδα και να αφιερωθεί μια ολόκληρη σελίδα για το θέμα στην ίδια την εφημερίδα. Γι' αυτό λέγω ότι εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την πορεία που πραγματικά οδηγεί τη δημόσια ζωή του τόπου δεν ξέρω και εγώ πού».
Σχολιάζοντας αναφορά στο εν λόγω δημοσίευμα ότι βουλευτής ζήτησε στοιχεία για τα ταξίδια που έχουν γίνει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό το αίτημα δεν έχει γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στη Βουλή. Εμείς ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα να δώσουμε τις όποιες πληροφορίες».