1/10/10

Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη μεγάλη πολιτικο- καλλιτεχνική εκδήλωση για τον εορτασμό των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία

Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη μεγάλη πολιτικο- καλλιτεχνική εκδήλωση για τον εορτασμό των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία
01/10/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.00 μ.μ.



Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Πενήντα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Απευθύνουμε χαιρετισμό τιμής προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους.

Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό φιλίας, ειρήνης και δικαιοσύνης. Γιορτάζουμε σήμερα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας διακατέχουν συναισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης και, συνάμα, συναισθήματα προβληματισμού και περίσκεψης. Τα 50 χρόνια που πέρασαν ήταν μεστά από επιτυχίες και χαρές, αλλά και γεμάτα από αντιξοότητες και πισωγυρίσματα.

Από τούτο το πανηγυρικό βήμα του εορτασμού των 50χρονων εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς τους ξένους ηγέτες και εκπροσώπους κρατών και Κυβερνήσεων οι οποίοι μας τιμούν και βρίσκονται σήμερα μαζί μας για να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστούμε, επίσης, όλους όσοι έχουν αποστείλει μηνύματα τόσο για την αποψινή εκδήλωση όσο και για την επέτειο των 50χρονων.

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη του λαού της Κύπρου στον Γενικό Γραμματέα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και, γενικότερα, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για το συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Κύπρο. Από τη δεκαετία του 1960 η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ασχολούνται με το κυπριακό πρόβλημα υιοθετώντας αριθμό Ψηφισμάτων, που στόχο έχουν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα 50 χρόνια αγώνων του κυπριακού λαού για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυβερνήσεις, λαοί και Οργανισμοί στάθηκαν στο πλευρό μας αλληλέγγυοι. Εκφράζουμε προς αυτές τις Κυβερνήσεις και τους λαούς τις θερμές μας ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που μας προσέφεραν και συνεχίζουν να μας προσφέρουν.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αγαπητό φίλο Κάρολο Παπούλια για την παρουσία του σήμερα εδώ και στο πρόσωπό του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ελληνική Κυβέρνηση, στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και στον ελληνικό λαό για τη αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη που προσφέρουν στον κυπριακό λαό.

Πετύχαμε την ανεξαρτησία μας και την απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό με αγώνες και θυσίες του κυπριακού λαού που κράτησαν δεκαετίες. Οι ήρωες του αγώνα αυτού προσέφεραν τη ζωή τους θυσία για να στεριώσει η ελευθερία και η δημοκρατία στην αγαπημένη μας πατρίδα. Στους ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας, στους ήρωες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, κλίνουμε απόψε ευλαβικά το γόνυ και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας τους.

Από τούτο το βήμα δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τον αγώνα τον καλό για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την κατίσχυση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Ο κυπριακός λαός είναι αριθμητικά μικρός λαός. Είμαστε, όμως, λαός που μας διακρίνει η αξιοπρέπεια, η αγωνιστικότητα, η εργατικότητα και η θέληση να δημιουργήσουμε και να πετύχουμε. Αυτά τα χαρίσματα, όταν τα αξιοποιούμε σωστά μπορούμε να κάνουμε θαύματα για την πατρίδα μας.

Αξιοποιώντας αυτά τα ιδιαίτερα χαρίσματα αποκτήσαμε την ελευθερία μας, την έστω με δεσμεύσεις ανεξαρτησία μας, που αποτελεί κατάκτηση ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Αξιοποιώντας αυτά τα χαρίσματα σταθήκαμε όρθιοι, ανοικοδομώντας την οικονομία και την κοινωνία μας μετά τη βιβλική καταστροφή που έφερε στον τόπο η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο νησί μας το 1974.

Αξιοποιώντας αυτά τα χαρίσματα περιφρουρήσαμε το κράτος μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνθήκες κατοχής και διχοτόμησης. Συμβάλαμε μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με πρωταγωνιστή και οδηγό τον Εθνάρχη Μακάριο, στον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία για ένα καλύτερο κόσμο. Ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαδραματίζουμε ισότιμο και δημιουργικό ρόλο. Δίνουμε εδώ και 36 χρόνια τη μάχη για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας διατηρώντας την ελπίδα ζωντανή. Εμβαθύναμε τη δημοκρατία και την ισοπολιτεία.

Με πραγματισμό, σύνεση και αγωνιστικότητα, ο κυπριακός λαός μπορεί «τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι». Το αποδείξαμε την ώρα των μεγάλων προκλήσεων, την ώρα που «δεν μετριέται πατρίδα, λευτεριά με τον πήχη».

Αντικρίζουμε, όμως, την επέτειο των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την επιβαλλόμενη περίσκεψη. Η πορεία μας αυτά τα 50 χρόνια δεν ήταν, δυστυχώς, ομαλή. Από την ίδρυσή της η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε κινδύνους και επιβουλές. Βρέθηκε στο στόχαστρο των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Βρέθηκε στο στόχαστρο ξένων επεμβάσεων για έλεγχο του νησιού και εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων ξένων δυνάμεων, σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού.

Πρέπει, όμως, αυτοκριτικά να παραδεχθούμε ότι οι κίνδυνοι και οι επιβουλές από έξω βρήκαν στην πατρίδα μας στήριξη από ακραίες ενέργειες εθνικιστικών κύκλων και στις δύο κοινότητες, από εξτρεμιστικά στοιχεία στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εγκληματικές συμπεριφορές και συνωμοσίες στο εσωτερικό λειτούργησαν ως ο καλύτερος συνεργός στους σχεδιασμούς των ξένων για έλεγχο της Κύπρου. Αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων και μεθοδεύσεων κατά της Κύπρου ήταν το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού, φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και η παράνομη, βάρβαρη τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή, ο εποικισμός και η παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στην 50χρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στοίχισε πολύ στο λαό μας η έλλειψη ενότητας. Η έλλειψη ενότητας στη βάση εφικτών στόχων. Η έλλειψη της ελάχιστης αναγκαίας ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Η έλλειψη της αναγκαίας ενότητας δεν μας επέτρεψε να εκτιμήσουμε με νηφαλιότητα και στοχοπροσήλωση τη σημασία της ανεξαρτησίας μας, την ανάγκη για κοινό αγώνα ολόκληρου του λαού κατά των ξένων επιβουλών. Όποτε υπήρξε η αναγκαία ενότητα, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και ξένες επεμβάσεις και επιβουλές. Αυτή την αναγκαία ενότητα χρειαζόμαστε και σήμερα, εάν θέλουμε ως κυπριακός λαός να απαλλαγούμε από την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση.

Μιλώντας για ενότητα του λαού, θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή μας κατάκτηση, είναι το κοινό μας σπίτι. Από το πόσο συνειδητοποιούμε αυτή την πραγματικότητα θα εξαρτηθεί η επιβίωση των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην κοινή μας πατρίδα. Θα εξαρτηθεί η αποτίναξη της κατοχής, ο τερματισμός του συνεχιζόμενου εποικισμού και της διχοτόμησης. Θα εξαρτηθεί η διατήρηση της ξεχωριστής μας ταυτότητας ως Ελληνοκυπρίων και ως Τουρκοκυπρίων, αλλά και η διατήρηση της κοινής μας ταυτότητας ως κυπριακός λαός. Πρέπει, επιτέλους, ως ένας λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαφυλάξουμε το κοινό μας μέλλον.

Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό. Είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Είμαστε πανέτοιμοι για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό που θα αίρει την κατοχή και τη διχοτόμηση. Ένα συμβιβασμό που θα στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Ένα συμβιβασμό που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, την ενότητα των θεσμών και της οικονομίας. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση που υποθηκεύει το μέλλον του.

Έχει αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή ότι, για να πετύχουμε υλοποίηση του οράματός μας για ελευθερία και επανένωση, το εργαλείο είναι ο διάλογος τόσο με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων όσο και με την Τουρκία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που μόλις ο λαός μάς εμπιστεύθηκε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να επαναρχίσει ο διάλογος στη βάση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Προσερχόμαστε στις συνομιλίες με όλη την καλή θέληση για να πετύχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Καταθέτουμε προτάσεις στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είμαστε δημιουργικοί στις συνομιλίες και ευέλικτοι στην τακτική μας. Την ίδια στιγμή θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι υπερασπιζόμαστε αρχές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει καθιερώσει αυτές τις αρχές, οφείλει να τις διαφυλάξει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στα εδάφη της να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες που η ίδια πρεσβεύει.

Επιπρόσθετα, με το τρίπτυχο των προτάσεων που καταθέσαμε πρόσφατα στοχεύουμε να δώσουμε νέα ώθηση στη διαδικασία. Αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο θα δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της τουρκικής πλευράς. Οι θέσεις που καταθέτει αφίστανται πολλές φορές βασικών αρχών. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο διακοινοτικός διάλογος. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχουμε αποφασίσει - μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα - για να εξευρεθεί λύση. Αν η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Η λύση για εμάς είναι στόχος ζωής. Η λύση του Κυπριακού δεν είναι μόνο δύσκολοι νομικοί όροι. Η λύση του Κυπριακού είναι το διαβατήριό μας σε μια νέα εποχή. Καρτερούμε μέρα-νύχτα και αγωνιζόμαστε για τη στιγμή που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζούμε και θα δημιουργούμε ελεύθερα, από τις βουνοσκιασμένες ακτές της αγαπημένης μου πόλης Κερύνειας μέχρι τις χρυσές ακτές της ανοικοδομημένης Αμμοχώστου, τις περβολομύριστες ακτές της Μόρφου, τη χερσόνησο της Καρπασίας και τον Απόστολο Αντρέα. Καρτερούμε μέρα-νύχτα και αγωνιζόμαστε για τη στιγμή που θα ζούμε και θα δημιουργούμε ελεύθερα, στην επανενωμένη Λευκωσία, η οποία θα είναι παγκόσμιο σύμβολο της συνύπαρξης κουλτούρων και πολιτισμών και όχι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης- στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λάρνακα.

Η λύση του Κυπριακού θα σημάνει τη σωτηρία της Κύπρου από την οριστική διχοτόμηση, από την απώλεια της μισής μας πατρίδας. Η λύση του Κυπριακού θα σημάνει τη δικαίωση της θυσίας όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο, τη δικαίωση των μαυροφορεμένων μανάδων. Η λύση του Κυπριακού σημαίνει για το λαό μας συνθήκες ασφάλειας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σημαίνει διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη γη των προγόνων μας. Σημαίνει ανάπτυξη και ευημερία. Ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Ας εργαστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για μια Κύπρο λεύτερη, επανενωμένη, νησί της ειρήνης, της χαράς και της ευημερίας για το λαό της, για να γίνει η Κύπρος γέφυρα ειρήνης, συναπαντήματος και συνεργασίας για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Χρόνια Πολλά!