1/2/10

Αντιφώνηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon

Αντιφώνηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon στο δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας
01/02/2010





Εξοχότατε Πρόεδρε Χριστόφια, κα Χριστόφια, έντιμα μέλη του Κοινοβουλίου, έντιμοι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, κ. Υπουργέ Εξωτερικών, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση για μένα που βρίσκομαι εδώ στην Κύπρο για πρώτη φορά. Και σας ευχαριστώ πολύ για το πολύ ευγενικό σας καλωσόρισμα.

Βρίσκομαι εδώ για να επαναλάβω τη συνεχή στήριξη του ΟΗΕ προς την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις τρέχουσες προσπάθειές σας για επίλυση αυτού του μακροχρόνιου ζητήματος.

Εξαρχής, η διαδικασία αυτή ήταν κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδηγείτο από τους Κυπρίους με τους ίδιους να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίτευξη διευθέτησης.

Έχω εντυπωσιαστεί από την τεράστια προσωπική δέσμευση που έχετε επιδείξει κ. Πρόεδρε, για την εξεύρεση διευθέτησης στο μακροχρόνιο αυτό πρόβλημα. Σας έχει δοθεί μια σαφής εντολή από το λαό να επιλύσετε αυτό το ζήτημα. Κι εσείς την εκτελείτε. Έχετε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Μαζί με τον κ. Ταλάτ είμαι πεπεισμένος ότι μπορείτε να οδηγήσετε τις διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή κατάληξη. Για να οδηγηθεί η επιτυχής αυτή κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση απαιτείται εμπιστοσύνη, όραμα και ευελιξία, καθώς και πνεύμα συμβιβασμού.

Η διευθέτηση του Κυπριακού θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες γι΄ αυτή τη χώρα. Θα έχει, επίσης, θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή. Και, όπως γνωρίζει η εξοχότητά σας, η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά στις προσπάθειές σας και σας στηρίζει.

Ο ΟΗΕ στηρίζει σθεναρά αυτές τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις που διεξάγετε. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πιστεύω ότι μια αμοιβαία επωφελής λύση είναι εφικτή, είναι δυνατόν να επιτευχθεί παρά τα πολυάριθμα εμπόδια και τις προκλήσεις που υπάρχουν. Θα αποτελέσει ένα τεράστιο επίτευγμα.

Μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλό μου κ. Alexander Downer και την ομάδα του είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσουμε στη διαδικασία.

Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια σας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Ας κάνουμε μαζί μια πρόποση για την ευημερία και τη διαρκή συνεργασία ανάμεσα στον ΟΗΕ και την Κύπρο. Και πάνω από όλα για μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο.