27/6/23

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην Τελετή Αποφοίτησης της Περιφερειακής Γεωργικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου


 

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην Τελετή Αποφοίτησης της Περιφερειακής Γεωργικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς στην Περιφερειακή Γεωργική, Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου.

Μια ιδιαίτερη στιγμή για το σύνολο της σχολικής κοινότητας και, κυρίως, για τους μαθητές και τις μαθήτριες που απόψε ολοκληρώνουν με επιτυχία την πορεία τους στις αίθουσες των σχολείων και ανοίγουν τα φτερά τους ξεκινώντας ένα νέο κύκλο, είτε αυτός αφορά την αρχή των σπουδών τους είτε την επαγγελματική δραστηριοποίησή τους.

Αυτή τη νέα διαδρομή δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα την βαδίσουν με την ίδια επιτυχία, έχοντας οδηγό τις αξίες και τις αρχές τις οποίες διδάχθηκαν από την οικογένειά τους αλλά και τα εφόδια τα οποία αποκόμισαν από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος τον οποίο θέτουμε ως προτεραιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μέσα από τη συνεκτική πολιτική που υιοθετούμε, αποσκοπούμε να καταστήσουμε κάθε σχολική τάξη ένα σύγχρονο και ασφαλή χώρο εκπαίδευσης. Έναν χώρο στον οποίο θα διαμορφώνονται οι αυριανοί πολίτες, οι οποίοι έχοντας τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις θα είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να συμβάλουν παραγωγικά στην πρόοδο και την ευημερία της.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς που υιοθετούμε για τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι επικεντρωνόμαστε στην προσαρμογή των προσφερόμενων προγραμμάτων με στόχο την κάλυψη των αναγκών και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπικό και διεθνές οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον.

Μέλημά μας είναι, μέσα από τους κλάδους και ειδικότητες που προσφέρουν οι Τεχνικές Σχολές, να αναπτύσσεται κατάλληλα καταρτισμένο και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο σε συνδυασμό με την πρακτική εξάσκηση στον χώρο εργασίας να μπορεί να ενσωματωθεί άμεσα στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσει τις σπουδές του σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή διαδραματίζει και η αναβαθμισμένη λειτουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Στα εν λόγω Ινστιτούτα, οι νέοι και οι νέες μας μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους, να αποκτήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν με επιτυχία στον παραγωγικό ιστό.

Την ίδια σημασία αποδίδουμε στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενούν ακόμα περισσότερους μαθητές και μαθήτριες, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα προσφοράς νέων προγραμμάτων που αφορούν σε τομείς αιχμής.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι η Περιφερειακή Γεωργική, Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμμοχώστου/Αυγόρου, διαθέτοντας αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και σύγχρονο εξοπλισμό θεωρείται πρότυπο.

Αποσκοπώντας στη διασφάλιση του κατάλληλου σχολικού περιβάλλοντος για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την προαγωγή της παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου, τα τελευταία χρόνια έχουν ικανοποιηθεί οι εισηγήσεις και αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον του Υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, σημειώνω:

•     Τη στελέχωση του σχολείου με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

•     Τη δημιουργία αναβαθμισμένων, καινοτόμων κτηριολογικών και τεχνικών εγκαταστάσεων, που συμβάλλουν στην επαύξηση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας της σχολικής μονάδας.

•     Τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, όπως για παράδειγμα drones και ρομποτικά συστήματα.

Ανάλογης στήριξης τυγχάνει και το σύνολο των σχολικών μονάδων της κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Θέλω να είστε βέβαιοι ότι πρώτη και κύρια επιδίωξή μας είναι η συνεχής πρόοδος και εξέλιξη της παρεχόμενης εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στον τόπο μας, με στόχο το βέλτιστο για τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας.

Απώτερος σκοπός των σχεδιασμών μας είναι κάθε παιδί, η κάθε νέα και ο κάθε νέος μας να έχει την ευκαιρία να καλλιεργεί τα ταλέντα και τις ικανότητές του στον μέγιστο βαθμό. Εξίσου επιδιώκουμε ο κάθε παιδαγωγός να έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να εφαρμόζει σύγχρονες πρακτικές και να επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τη διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Μέσα από την παιδαγωγική καθοδήγηση και ανθρώπινη παρουσία σας δίπλα στα παιδιά μας, αφήνετε έντονο το αποτύπωμά σας στην ιστορία του σχολείου.

Και γι’ αυτό θέλω να σας επαινέσω, αλλά και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο θα στέκεται στο πλευρό σας ενισχύοντας το απαιτητικό έργο που καλείσθε καθημερινά να φέρετε εις πέρας.

Συγχαίρω θερμά το υπόλοιπο προσωπικό, ως επίσης τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων που διαχρονικά στηρίζουν και ενισχύουν μέσα από την προσφορά τους τη λειτουργία του σχολείου.

Απευθυνόμενη ειδικά σε εσάς αγαπητές απόφοιτοι και αγαπητοί απόφοιτοι,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά. Απόψε, όπως ανέφερα και στην αρχή, ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα μεγάλο κεφάλαιο της προσωπικής σας διαδρομής, αυτό της σχολικής ζωής.

Ενήλικες πλέον, καλείσθε να συνεχίσετε τη διαδρομή σας, έχοντας σύμμαχο τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτήσατε και κυρίως τις δυνατότητές που διακρίνουν τον καθένα και καθεμία από εσάς.

Στο νέο κεφάλαιο που ξεκινάει στη ζωή σας να συνεχίσετε με την ίδια θέληση, δύναμη και έμπνευση, να θέτετε στόχους και να κυνηγάτε με όλες σας τις δυνάμεις την επίτευξή τους.

Κυρίως, όπως μάθατε στο σπίτι σας και όλοι μαζί από το πρώτο μέχρι και αυτό εδώ το σχολείο σας, θα πρέπει την υπόλοιπη σας ζωή να συνεχίσετε να σέβεστε, να αγαπάτε και να νοιάζεστε τους συνανθρώπους σας.