22/7/20

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού - Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας


Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του Συνεδρία, ενέκρινε επιπρόσθετα μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα. Αναφορικά με τα μέτρα αυτά, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής δήλωσε τα ακόλουθα: 

«Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για στήριξη του αγροτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.  Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά σε μέτρα στήριξης του αγροτικού τομέα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η σημερινή Απόφαση αφορά στη στήριξη των αγροτών των ορεινών περιοχών, των  καλλιεργητών καρπουζιού και ελιάς καθώς και των χοιροτρόφων. Η στήριξη των ομάδων αυτών αποφασίστηκε μέσα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις που είχαμε τόσο με τις αγροτικές οργανώνεις όσο και με τους ίδιους τους αγρότες μας, κατά τις περιοδείες που πραγματοποιήσαμε σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι το Υπουργείο μας αξιοποίησε εργαλεία που μας έδωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για να στηρίξουμε τις συγκεκριμένες ομάδες παραγωγών.

Θέλω να επισημάνω ότι με τα μέτρα αυτά συμπληρώνουμε αισίως τα 27 στοχευμένα μέτρα, που αφορούν στον αγροτικό τομέα, με έναν προϋπολογισμό της τάξης των δεκαπέντε εκατομμυρίων ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ποσού των έντεκα και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για αποζημιώσεις της περιόδου αμέσως πριν από την πανδημία. Από τα σημερινά μέτρα ξεχωρίζει αυτό που αφορά στις ορεινές κοινότητες, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2,2 εκ. ευρώ.  Μέσα στην επόμενη περίοδο, θα πραγματοποιηθεί συνεννόηση και διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις για καθορισμό των λεπτομερειών των σχεδίων που θα στηρίξουν τους αγρότες μας, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου», κατέληξε ο κύριος Υπουργός.