28/8/19

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με νέους Διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με νέους Διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ

Στο πλαίσιο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, συνάντηση με νέους της Διασποράς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Οι νέοι συμμετέχουν στο Τριμερές Συνέδριο Νεολαίας, του οποίου η υλοποίηση έχει συμπεριληφθεί στην Τριμερή Διακήρυξη Αρχηγών Κρατών για θέματα Διασποράς (Δεκέμβριος 2018), Η σημερινή συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπροσώπων των Πρεσβειών Ελλάδας και Ισραήλ.
Μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος κ. Φωτίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:
«Κάποιος πρέπει να νιώθει και χαρά και τιμή γιατί έχουμε αυτά τα παιδιά, νέοι επιστήμονες όλοι, από τις Διασπορές των τριών χωρών μας, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και νιώθω, πραγματικά σήμερα πολύ περήφανος για αυτά τα παιδιά. Συζητώντας μαζί τους έχω αντιληφθεί πραγματικά ότι αυτό που έχουμε θέσει από την αρχή στην Τριμερή μας συνεργασία όσον αφορά τη Διασπορά, υλοποιείται και γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα ταξίδι το οποίο το έχουμε ονομάσει «Κοινό ταξίδι στις ρίζες». Οι εμπειρίες αυτών των παιδιών είναι τεράστιες όπως βλέπουμε και από το Ισραήλ και από την Ελλάδα και τώρα από την Κύπρο. Θέλω να πω ότι δεν παραμένουν στο να επισκεφθούν κάποιους ιστορικούς ή αρχαιολογικούς χώρους. Εδώ θα έχουν ενημέρωση από το Υπουργείο Ενέργειας  όσον αφορά τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις ,αλλά και τις προκλήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ μας. Θα έχουν ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή δεν μένουμε μόνο στο να είναι ένα ταξίδι και να γνωρίσουν κάποιους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους. Θέλουμε αυτά τα νέα παιδιά να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις ρίζες των τριών χωρών μας. Και έχουμε πει ότι θα υπάρξει συνέχεια. Θα γίνουν και άλλες Τριμερείς συνεργασίες σε χώρες όπου έχουμε Διασπορές, οργανωμένες οι τρεις χώρες και πολύ σύντομα θα έχουμε την Τριμερή στην Αυστραλία, στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Αγγλία γιατί θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Βασικός άξονας της στρατηγικής αυτής της συνεργασίας είναι να φέρουμε τη νέα γενιά των Διασπορών μας κοντά.
Ακολούθως η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ κα Νόγκα Κάσπι δήλωσε:
«I would like to welcome this delegation to Cyprus after they visited Israel and Greece and their excellent experiences as we heard from them today.
We support this cooperation between our three countries, this alliance which also expands into the diaspora field.
We see them as future ambassadors of conveying the messages of our homelands of the countries of Cyprus, Greece and Israel.
Also this networking connected between all of them, which will be the future for them in their homelands».
Ο Β’ Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αναστάσης Κωνσταντάρας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Εκ μέρους του  Έλληνα Πρέσβη, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να καλωσορίσω στην Κύπρο τα νέα μέλη των Διασπορών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας των νέων της Διασποράς στις χώρες προέλευσης τους. Σίγουρα εκφράσαμε τον σεβασμό και την περηφάνια μας που αυτά τα νέα παιδιά, όντας εκπληκτικοί επιστήμονες σε προηγμένες χώρες εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τις αρχές, τις αξίες μεγάλων πολιτισμών όπως του Ελληνικού του Εβραϊκού στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και υπολογίζουμε στην βοήθεια και την συνεργασία  μαζί τους.»
Τέλος, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Γιάννης Χριστοδουλίδης  δήλωσε :
«Αυτό το καινούργιο partnership έγινε και συνεχίζει να μεγαλώνει και νομίζω στο μέλλον να γίνει πάρα πολύ πιο μεγάλο, πιο σημαντικό και πρέπει να συνεχίζουμε αυτά τα σχέδια που κάνουμε μαζί σε όλες τις χώρες».