29/11/18

Υπουργός Υγείας: Η αυτονόμηση προχωρά κανονικά παρά τα εμπόδια που επιμένουν να βάζουν κάποιοι

Υπουργός Υγείας: Η αυτονόμηση προχωρά κανονικά παρά τα εμπόδια που επιμένουν να βάζουν κάποιοι
Παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιμένουν να βάζουν, η διαδικασία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων προχωρά κανονικά, ξεκαθάρισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου μιλούσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδη και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ.
Σε ερώτηση σχετικά με τις παραιτήσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και κληθείς να σχολιάσει ανάρτηση του τέως Υπουργού Υγείας δρος Γιώργου Παμπορίδη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Υπουργός Υγείας παρέπεμψε στον ίδιο τον δρα Παμπορίδη για να σχολιάσει την ανάρτησή του. «Όσον αφορά στις παραιτήσεις, αυτές έγιναν για προσωπικούς λόγους και λόγω φόρτου εργασίας. Μετά από πάροδο κάποιων μηνών, κάποιοι αξιολογούν το τι απαιτείται και το τι μπορούν να προσφέρουν και ανάλογα παίρνουν τις αποφάσεις τους. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι που μας ευχαριστεί, αλλά έχουν βρεθεί και άμεσα αντικαταστάτες και ο Οργανισμός προχωρά κανονικά με τις εργασίες του», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κωλυσιεργίας αφού έγινε άμεση αντικατάσταση και των δύο παραιτηθέντων. «Ήδη ο κ. Κλείτου έχει παραιτηθεί πριν από περίπου 1,5 μήνα και έχει διοριστεί ο αντικαταστάτης του, ο οποίος συμμετείχε και στην τελευταία συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε και ο αντικαταστάτης του κ. Δαυίδ», δήλωσε.
Ακολούθως, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι για το θέμα υπήρξε και παρέμβαση από τον Γενικό Ελεγκτή όσον αφορά στον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, ενώ το θέμα έχει εγγραφεί για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, και ερωτηθείς εάν έχει λάβει σχετική επιστολή από τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Υπουργός απάντησε πως έχει ληφθεί επιστολή από τον Γενικό Ελεγκτή και σήμερα το Υπουργείο θα απαντήσει για τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας. «Μεγάλο μέρος των επισημάνσεων της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή αφορά τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι μια ξεχωριστή οντότητα με Διοικητικό Συμβούλιο και έχει κληθεί την ερχόμενη Πέμπτη να παραστεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Εγώ έχω μιλήσει προφορικά με τα μέλη του ΔΣ, υπάρχουν απαντήσεις για όλα και θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Ελέγχου. Όσον αφορά κάποια σχόλια, τα οποία ανακυκλώνονται πάλι, για τον Πρόεδρο του ΔΣ, τον κ. Νίκολσον, να υπενθυμίσω ότι αυτό έχει συζητηθεί διεξοδικά πριν από αρκετούς μήνες στη Βουλή και δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό. Τώρα γιατί επανέρχεται αυτό το θέμα, ο νόων νοείτο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Σε παρατήρηση ότι όλα προχωρούν και με την αυτονόμηση, ο Υπουργός Υγείας απάντησε θετικά. «Παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιμένουν να βάζουν ή να επαναφέρουν θέματα που έχουν συζητηθεί διεξοδικά -και αναφέρομαι στο συγκεκριμένα στο θέμα του κ. Νίκολσον- στο παρελθόν και έχουν δοθεί οι απαντήσεις. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι κάτι που με στεναχωρεί, αλλά δεν μας πτοεί όσον αφορά στις ενέργειές και την προσπάθειά μας για την αυτονόμηση», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Τέλος, κληθείς να πει εάν ο ίδιος βλέπει να υπάρχει «βαθύ κράτος» στο Υπουργείο Υγείας και ότι υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να του βάλουν τρικλοποδιά εκ των έσω, ο κ. Υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει.