29/11/18

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν ο Υπουργός Υγείας και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν ο Υπουργός Υγείας και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη συνάντηση «ενημερώθηκε πλήρως ο Πρόεδρος για τη μέχρι στιγμής πορεία υλοποίησης, για την πρόοδο των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους γιατρούς, τους φορείς που σχετίζονται με τα φάρμακα, κτλ.
Έχει τονιστεί ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί βάσει της νομοθεσίας. Δηλαδή, έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουνίου 2019».
Σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ΟΑΥ, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «κρίνω ότι η πορεία υλοποίησης προχωρεί πολύ ικανοποιητικά και είχα εκφράσει τις ευχαριστίες μου στον ΟΑΥ για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι σήμερα».
Ερωτηθείς για τη μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ και κληθείς να πει εάν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, «έθεσα κάποιες προτάσεις που θεωρούσα και θεωρώ ότι θα μπορούσαν αν ξεκλειδώσουν τον διάλογο. Στη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ΟΑΥ και τον ΠΙΣ ετέθησαν οι προτάσεις και, βάσει αυτών, ξεκίνησε ένας διάλογος, που αντιλαμβάνομαι ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ως ένα μεγάλο βαθμό, με τον ΠΙΣ και τις επιμέρους επιστημονικές εταιρείες που αφορά, δηλαδή τους Ειδικούς Ιατρούς και τους Προσωπικούς Ιατρούς και τους Παιδίατρους. Έχουμε ήδη δηλώσει πως δεν θα κάνουμε δηλώσεις για το σχετικό αποτέλεσμα. Εγώ αναμένω τη συνάντηση, η οποία, μετά από παράκληση του ΠΙΣ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, για να με ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων. Από την πρώτη ενημέρωση που έχω θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, αλλά περιμένω την κατ’ ιδίαν ενημέρωση».
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας κ. Θωμάς Αντωνίου δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε μια διεξοδική ενημέρωση, «θεωρώ ότι βρήκαμε πλήρη στήριξη για τις ενέργειές μας. Τον διαβεβαιώσαμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι το ΓεΣΥ προχωρά κανονικά με βάση τα ορόσημα που έχουμε και θα εφαρμοστεί στην ώρα του, την 1η Ιουνίου 2019».
Αναφερόμενος στο θέμα των διαβουλεύσεων με τον ΠΙΣ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι συνεχίστηκαν εντατικά τις προηγούμενες δύο μέρες οι συζητήσεις και «συνεχίσαμε να χτίζουμε πάνω στο θετικό πλαίσιο και κλίμα της Δευτέρας».