25/10/18

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επικείμενες συναντήσεις του ΠτΔ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ ΗΕ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις επικείμενες συναντήσεις του ΠτΔ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ ΗΕ

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κα Τζέιν Χολ Λουτ ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 31 Οκτωβρίου 2018, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κα Τζέιν Χολ Λουτ ζήτησε και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου.
Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση του Προέδρου με κα Λουτ η οποία [συνάντηση] περιγράφεται στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθούν τρόποι για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση του Κυπριακού.
Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιμένει να συνεννοηθεί με την κα Λουτ για το τι περισσότερο θα μπορεί να γίνει τώρα στη διαμεσολαβητική διπλωματία που αναλαμβάνει ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον, την ετοιμότητα και τις Καλές Υπηρεσίες που θέτει ο Γενικός Γραμματέας στην υπηρεσία της Κύπρου, για μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού, με τη συνεννόηση πάντα ότι – όπως αναφέρει και στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας – διαθέτουμε και μπορούμε να βασιστούμε στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο να είναι η συμφωνία της λύσης συνολική, συμπεριλαμβάνοντας τα πολύ νευραλγικά ζητήματα της ασφάλειας, της κατάργησης της κηδεμόνευσης του κυπριακού κράτους και των εγγυήσεων και βεβαίως της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί η οποία περιγράφεται – όπως και η προηγούμενη συνάντηση  - ως μια προκαταρκτική συνάντηση εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.
Αλλά από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει η προσδοκία και η επιδίωξη να μπορέσει να βοηθήσει αυτή η συνάντηση – αφού γίνουν κάποιες συνεννοήσεις με τον κ. Ακκιντζί σε ένα ελεύθερο διάλογο – για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης που είναι ο ουσιαστικός στόχος αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς αν μετά την αυριανή συνάντηση θα υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να προκαταλάβω αν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε αύριο μετά τη συνάντηση. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη εδώ και αρκετές βδομάδες, συγκεκριμένα από τη μέρα που είχε προσδιοριστεί από τους δύο ηγέτες, στις αρχές Ιουλίου, [το θέμα] για τη λειτουργία της διέλευσης στο οδόφραγμα Δερύνειας και ακολούθως αρχές Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη διέλευση.
Δυστυχώς, δεν ήταν όλα έτοιμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, και αυτή τη στιγμή, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον όμως τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί.
Και για να είμαστε ξεκάθαροι υπογραμμίζω ότι επιδιώκεται η δυνατότητα διέλευσης των πολιτών – για να μπορούν να κυκλοφορήσουν και να περάσουν από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής αντιπαράταξης που διατηρείται εξαιτίας της κατοχής – για να ξεπεράσουμε τη λογική της στρατιωτικής κατοχής. Επομένως, είναι εκ των ων ουκ άνευ η διαδικασία της διέλευσης να μην επισφραγίζεται από στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο. Εν πάση περιπτώσει βλέπουμε θετικά την προοπτική ότι εφόσον έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες θα μπορεί πολύ σύντομα να αποφασιστεί η λειτουργία της διέλευσης στα δύο οδοφράγματα».