25/10/18

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

25-10-2018 15:05
Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ

Είναι πολύ πιθανό όταν αγνοείς απαντήσεις που δίνονται σε ερωτήματα που έχεις θέσει, να υποβάλλεις τα ίδια ερωτήματα κάθε μέρα. Ενδέχεται, ακόμη, όταν δίνεις μόνος σου τις απαντήσεις που επιθυμείς σε ερωτήματα που θέτεις σε άλλους, να δημιουργείς μια ψευδαίσθηση την οποία καταλήγεις να εκλαμβάνεις ως πραγματικότητα. Με τη μηχανική επανάληψη, μπορεί να ελπίζεις ότι θα βυθίσεις και άλλους σε αυτή την ψευδαίσθηση – κάπου εδώ όμως εκείνο που σήμερα αποκαλούν «fake news» συναντά και την κοινή συκοφαντία.
Εντούτοις, διατηρώντας προσέγγιση καλής θέλησης θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε και πάλι σε ερωτήματα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού. Προσέγγιση καλής θέλησης, διότι θεωρούμε ότι το κλίμα ακραίας ενδοστρεφούς οξύτητας, όπως και μεγαλόστομοι όσο και προσβλητικοί κάποτε χαρακτηρισμοί, δεν βοηθούν όταν έχουμε απέναντι μας την τουρκική κατοχή και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.
1.     Κάποτε ερωτήματα απαντώνται και με ερωτήσεις. Ποιος δηλαδή έχει πει στον κ. Α. Κυπριανού ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποβάλει πρόταση «χαλαρής ομοσπονδίας» στην Τουρκία; Για να δικαιολογείται η βεβαιότητα με την οποία προχωρά και καταγγέλλει, θα έπρεπε να μας είχε πει ποιος του είπε κάτι τέτοιο και γιατί το θεωρεί ως γεγονός την ώρα που δεν έχει συμβεί.
2.     Το ότι η συζήτηση για τυχόν αποκέντρωση εξουσιών ή θεσμικών λειτουργιών δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά μόνο για ομοσπονδία, το έχει ακούσει ο κ. Κυπριανού με κατηγορηματική δήλωση του ίδιου του Προέδρου. Εφόσον επιλέγει να μην τον πιστεύει και προτιμά «άλλες πηγές» πληροφόρησης, θα μπορούσε να ανατρέξει στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Α. Κυπριανού καταγράφοντας τη σαφή θέση του Προέδρου.
3.     Πώς βελτιώνεται η λειτουργικότητα ενός κράτους όταν περιορίζονται οι δυνατότητες να ασκείται αρνησικυρία για κάθε απόφασή του, μοιάζει να είναι αυταπόδεικτο. Μπορεί βέβαια κάποιος να το επικροτεί ή να το απορρίπτει.
4.     Δεν χρειάζεται απάντηση στο κατά πόσον επιλύεται το μείζον πρόβλημα που είναι η επιμονή της Τουρκίας να κρατά την Κύπρο όμηρο με εγγυήσεις ή άλλα ανάλογα ζητήματα, με τυχόν αποκέντρωση. Έτερον εκάτερον. Το ότι θα πρέπει να εφαρμοσθούν κατευθύνσεις που δίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες και η Τουρκία να εγκαταλείψει την απαίτηση να έχει εγγυήσεις και στρατό στην Κύπρο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί παράλληλα να μας προβληματίσει για τη λειτουργικότητα του κράτους.
5.     Από το ερώτημα γιατί ο κ. Τσαβούσογλου λέει κάποια πράγματα –υπηρετώντας προφανώς την τουρκική πολιτική και προπαγάνδα - μέχρι το συμπέρασμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν θέλει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Μάιο», υπάρχει ένα χάσμα λογικής που δεν μπορεί να ακολουθήσουμε. Διότι όλοι γνωρίζουμε την επίσημη θέση που διαρκώς και με κάθε ευκαιρία καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητώντας άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι από τον περασμένο Μάρτιο είναι ο Πρόεδρος μας που διαρκώς ζητά συνάντηση και συνομιλίες, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης με δημόσιες τοποθετήσεις του δυστυχώς μέχρι τώρα το αποφεύγει.
Επειδή. όμως, πράγματι, δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε αυτό που ο κ. Κυπριανού περιγράφει ως «μια ακόμα προδοσία: την παράδοση της μισής πατρίδας μας στην Τουρκία», περιμένουμε και από το ΑΚΕΛ και από τον κ. Κυπριανού ότι θα στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν, όπως συνέβηκε στο Κραν Μοντανά, μαζί με την Ελλάδα, δεν συγκατένευσε στις αξιώσεις της Τουρκίας να κηδεμονεύει και να ελέγχει εσαεί ολόκληρη την Κύπρο με εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και στρατιωτική βάση.