13/10/18

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, ως κεντρικό συστατικό για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τον τρόπο εφαρμογής των αρχών της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας καθώς και τρόπους αποφόρτισης των κρατών μελών πρώτης γραμμής.  Τους Υπουργούς απασχόλησαν και οι νέες νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με έμφαση σε θέματα φύλαξης συνόρων και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των επιστροφών.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι, ως Κύπρος, έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει το δίκαιο μερίδιο που μας αναλογεί σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δεχόμαστε, αλλά και τις γενικότερες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουμε.
Κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που πηγάζουν από την αρχή της αλληλεγγύης και την ισομερή κατανομή βαρών, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος ούτε επιθυμεί, αλλά ούτε και μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται τις υπέρμετρες αυτές πιέσεις μόνη της.  Ως ΕΕ οφείλουμε να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στους ανθρώπους που διώκονται ή που προσπαθούν να σωθούν από τη δύνη του πολέμου, κάτι που δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν, τόνισε ο κ. Πετρίδης.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος, θα επιμείνει στην υποχρεωτική ανακατανομή βαρών, ως βασικό εργαλείο ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και βιώσιμου Συστήματος Ασύλου, θέση η οποία, όπως επεσήμανε, αποτελεί ύψιστη προϋπόθεση για τη συναίνεσή μας.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του Ελλάδας και Μάλτας κ.κ. Δημήτρη Βίτσα και Michael Farrugia, αντίστοιχα. Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πρώτης γραμμής. Ο κ. Πετρίδης συναντήθηκε, επίσης, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO), κ. Jamil Addou, τον οποίο ενημέρωσε εκτενώς για τις υπέρμετρες προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει σε θέματα ασύλου.