11/7/18

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο, στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε στη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο, στη Βουλή των Κοινοτήτων

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου ήταν ανάμεσα στα θέματα, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε ομιλία του κατά την ετήσια Συνάντηση της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στους Βρετανούς βουλευτές που αποτελούν τη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο, ο κ. Προδρόμου προέβη σε εκτενή ανασκόπηση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, του ΕΔΑΔ και της ΕΕ.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος σημείωσε τον διορισμό της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, επισημαίνοντας ότι η Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, την Άγκυρα, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορούμε να μιλούμε ξανά για προοπτική στο Κυπριακό.
Πρόσθεσε ότι ένα χρόνο μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διόρισε απεσταλμένο με σκοπό να έχει σε βάθος διαβουλεύσεις με τα μέρη και να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Εκφράζοντας την εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τα μέλη της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες και τη στήριξή τους για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε ότι προσδοκούμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι η θετική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι καλά γνωστή και σαφής.
Η θέση μας, είπε ο κ. Προδρόμου, είναι θετική και σαφής, σημειώνοντας ότι μετά το Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα του για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 
Υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας κατά τη 72η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι παρά την απογοήτευσή μας το όραμα του κυπριακού λαού είναι να τερματιστεί η κατοχή και να δημιουργηθεί μια ομόσπονδη Κύπρος, ένα κανονικό κράτος, όπως εξάλλου ανέφερε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. 
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε άμεση επανέναρξη στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η προετοιμασία, αλλά και η ισχυρή πολιτική βούληση από όλα τα μέρη για να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.
Είπε ακόμη ότι μόνο μέσα από αμοιβαίο σεβασμό θα επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους και που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.
Ο Εκπρόσωπος είπε, τέλος, ότι βρισκόμαστε εν μέσω πολύ σημαντικών εξελίξεων στη βρετανική πολιτική με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Σημείωσε παράλληλα τις πολύ στενές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις θα συνεχιστούν προς όφελος και των δύο χωρών.