29/5/18

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» για την ασφάλεια των οργανωμένων παραλιών

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο «ΣΑΛΑΜΙΣ» για την ασφάλεια των οργανωμένων παραλιών

Το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ», παρουσίασε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων», στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο, ενιαίο Σχέδιο Ασφάλειας Παραλιών που εφαρμόζεται στην Κύπρο, το οποίο προσεγγίζει το θέμα της ασφάλειας των παραλιών με τρόπο ολιστικό και επιστημονικό λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.
Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, «υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις λουόμενων στις παραλίες μας υπερβαίνουν τα 15 εκ. Ευρώ ετησίως, γι’ αυτό και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με γνώμονα την πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών κινδύνου, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».   
Αναγνωρίζοντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες  κάθε χρόνο, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε παράλληλα και τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος τονίζοντας ότι το Σχέδιο, που τίθεται σε εφαρμογή από αυτή την τουριστική περίοδο, αποτελεί μια μεγάλη αρχή.
Το Σχέδιο καταγράφει με σαφήνεια τα ακόλουθα:
(α)       Σχέδιο οριοθετημένης ζώνης οργανωμένης παραλίας, με βάση το σχετικό διάταγμα της αρμόδιας Αρχής. Πρόκειται για 85 οργανωμένες παραλίες.
(β)       Τοποθέτηση ναυαγοσωστικών πύργων ανά παραλία σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται διεθνώς.
(γ)        Κατανομή ναυαγοσωστών ανά επαρχία, ανά παραλία και ανά πύργο βάσει διεθνών προτύπων.
(δ)       Τομέα ευθύνης κάθε πύργου και πρόγραμμα περιπολιών.
(ε)        Τομέα ευθύνης μηχανοκίνητων μέσων έρευνας και διάσωσης.
(στ)      Αναλυτικό πίνακα του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πύργο.
(ζ)        Απαραίτητα προσόντα, ευθύνες, αρμοδιότητες και δικαιώματα των ναυαγοσωστών.
(η)       Νέο, διευρυμένο, Παγκύπριο ωράριο ναυαγοσωστών, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ανατολή και τη δύση του ήλιου αλλά και τις περιόδους αιχμής.
(θ)       Σχέδιο κάλυψης παραλιών αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.
Στο Σχέδιο καθορίζεται επίσης επιχειρησιακό πρωτόκολλο ενεργειών των ναυαγοσωστών όσον αφορά στην ανεύρεση αγνοουμένων.
Ήδη,  για την υλοποίηση του Σχεδίου, το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 7 Μαρτίου 2018, ενέκρινε ρυθμίσεις που καθιστούν εφικτή την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου. Αντί της συνεχόμενης απασχόλησης 164 εποχικών ναυαγοσωστών με συμβάσεις απασχόλησης εντεκάμηνης διαρκείας όπως έγινε για όλους τους εποχικούς ωρομίσθιους, θα απασχοληθούν 265 ναυαγοσώστες με συμβόλαια απασχόλησης μικρότερης διάρκειας ως ακολούθως:
52 εντεκάμηνοι, 82 οκτάμηνοι, 52 πεντάμηνοι και 79 τετράμηνοι, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η κλιμάκωση της εργοδότησης ναυαγοσωστών σε περιόδους αιχμής, με όριο όμως τους 1804 ανθρωπομήνες που χρειάζονται για την παγκύπρια εφαρμογή του Σχεδίου και που αντιστοιχεί στην απασχόληση 164 ναυαγοσωστών για έντεκα μήνες, όπως αναφέρεται και στον Προϋπολογισμό του 2018. Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει αποτελεσματικότερη  ναυαγοσωστική προστασία και πλήρης αξιοποίηση των ναυαγοσωστών αλλά και των διαθέσιμων πόρων ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, με την εφαρμογή του Σχεδίου, θα υπάρξει και αποτελεσματικότερη κάλυψη των αεροδρομίων, δεδομένου ότι 36 ναυαγοσώστες που έχουν σαν βάση τους τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος και ταυτόχρονα θα καλύπτουν και πολυσύχναστες γειτονικές παραλίες, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο εξοπλισμό που αγοράστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και μέχρι σήμερα παραμένει αναξιοποίητος.
Εξοικονομείται, επίσης, δαπάνη ύψους 650.000 Ευρώ που προκύπτει από την απασχόληση του προσωπικού στα αεροδρόμια και που θα ανακτάται μέσω της χρέωσης στα τέλη υπερπτήσεων από το Eurocontrol. Το συνολικό κόστος εφαρμογής του Σχεδίου ανέρχεται στα 3 εκ. Ευρώ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «για την επίτευξη του στόχου παροχής ύψιστης ασφάλειας σε εκατομμύρια πολίτες, ξένους και Κύπριους, που επισκέπτονται μαζικά τις παραλίες μας για πάνω από επτά μήνες ετησίως, θα πρέπει να ακολουθήσει και η δημιουργία μίας Μονάδας που θα αναλάβει τον συντονισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, την καθοδήγηση και την υλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στην ορθή λειτουργία και ασφάλεια των παραλιών, ούτως ώστε ύψιστες πολιτικές της Πολιτείας να σταματήσουν να γίνονται αποσπασματικά ή από Τμήματα, τα οποία έχουν άλλες κύριες αρμοδιότητες και καμία εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με το αντικείμενο».
Καταλήγοντας ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Αυτά τα δύο Σώματα» είπε, «χρειάζεται να καλύψουν υφιστάμενα θεσμικά κενά, να δημιουργήσουν Τμήματα και Μονάδες που θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη, ούτως ώστε και σε αυτό το κεφάλαιο να γίνουν άλματα μπροστά με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο έχει την ευτυχία να περιβάλλεται από μια εκ των καλύτερων θαλασσών του κόσμου».