2/3/18

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στον Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στον Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ο Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:
 
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
 
Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ στη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά και υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, στις 3 Μαρτίου του 1957.
 
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, με τη συγκλονιστική αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει την όλη ηρωική συμμετοχή του στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία, καθώς και το ίδιο το τέλος της φυσικής του παρουσίας, έχει καταγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση ως μια σπάνια προσωπικότητα που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα ηγετικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Η συνειδητή του θυσία στο κρησφύγετο του Μαχαιρά συνιστά ίσως την πιο φωτεινή συνεισφορά μας στην τότε αντιαποικιακή πάλη πολλών λαών. Αγωνιστές όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου υποδεικνύουν σε όλους εμάς σήμερα όπως συνεχίσουμε τη δύσκολη προσπάθεια, ώστε να καταστεί η πατρίδα μας ελεύθερη, πλήρως ανεξάρτητη και ευημερούσα.   
 
Ως ελάχιστη απόδοση τιμής, σας καλώ όπως τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.
 
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Θα ήθελα επίσης προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, η οποία καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων και έκτοτε τιμάται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε χρόνου.  Σήμερα, καταγράφονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο 8000 σπάνιοι νόσοι που πλήττουν το 10% του πληθυσμού και που περιλαμβάνουν κυρίως εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος και ορισμένους τύπους καρκίνου.  
 
Στόχος της καθιέρωσης αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας κάθε χώρας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα και να στοχεύει και στη θεραπεία των παθήσεών τους.  Για το 2018, η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είναι αφιερωμένη στη σημασία της πρόσβασης των ασθενών αυτών σε υπηρεσίες ολιστικής φροντίδας και στην αξία της έρευνας και της ανταλλαγής γνώσεων και πόρων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους.
 
Φίλοι συνάδελφοι,
 
Την Πέμπτη 8 Μαρτίου, όλη η οικουμένη θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 
 
Το γυναικείο φύλο έχει ήδη καταγράψει σε πολλά μέρη του κόσμου άλματα καταξίωσης στον κοινωνικό, επαγγελματικό και οικονομικό χώρο.  Όλα σχεδόν τα δικαιώματα που ένα αιώνα πριν ήταν αντικείμενο διεκδίκησης από τις γυναίκες, σήμερα είναι νομικά κατοχυρωμένα με βάση την ισότητα των φύλων, αποτελώντας το εφαλτήριο για την πρόοδο και ευημερία εκατοντάδων εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη μας.  Όμως, ακόμη και στον 21ο αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν οπισθοδρομικά καθεστώτα αλλά και κατάλοιπα νοοτροπιών του παρελθόντος, που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες των γυναικών. 
 
Ως οργανωμένη πολιτεία οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, την έμπρακτη και όχι απλώς θεσμοθετημένη ισότιμη μεταχείρισή τους στην εργασία, στην κοινωνία, στην πολιτική.  Γιατί η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους.  Παράλληλα, καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά τις όποιες πρακτικές καταπίεσης των γυναικών σε ανελεύθερα καθεστώτα.»