5/1/18

O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Gavin Williamson

O Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Gavin Williamson
O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα συνάντηση με το νέο Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Gavin Williamson, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στην Κύπρο, μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέμα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση ιδιαίτερα στις περιφερειακές εξελίξεις στο τομέα της ασφάλειας αλλά και βήματα για την περαιτέρω επέκταση της διμερούς συνεργασίας. Ο Βρετανός Υπουργός προσκάλεσε τον κ. Φωκαΐδη όπως επισκεφθεί το Λονδίνο.

Επισυνάπτονται αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Βρετανού Υπουργού Άμυνας κ. Williamson μετά τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη:

«Θα ήθελα κατ 'αρχάς να καλωσορίσω θερμά τον νέο Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Williamson στην πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μια επίσκεψη που επαναβεβαιώνει τις ενισχυμένες διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες σημειώνουν πρωτοφανή πρόοδο τα τελευταία λίγα χρόνια.

Αναμφισβήτητα, η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Με αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, νέες ασύμμετρες απειλές και προκλήσεις, που επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όχι μόνο της περιοχής αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης.

Θεωρούμε το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό εταίρο στην κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών αλλά και την ασφάλεια ευρύτερα στην Ευρώπη.

Η αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, (με ανταλλαγές επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο, με την τοποθέτηση Ακολούθου Άμυνας στο Λονδίνο, με την υλοποίηση ετήσιων προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας), δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσβλέπουμε λοιπόν στη συνέχιση και ενίσχυση της καρποφόρας αυτής συνεργασίας που διαμορφώνεται στη βάση κοινών επιδιώξεων αλλά και εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλο και γνωρίζουμε επίσης τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου η σχέση αυτή που έχουμε χτίσει στον αμυντικό τομέα να συνεχίσει να παράγει αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα αλλά και να συνδράμει στην προώθηση κοινών συμφερόντων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει ως συνεισφορέας ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από αμυντικές συμφωνίες και πρωτοβουλίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο με όλες τις γειτονικές χώρες, ενισχύει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενισχύει τις προσπάθειες για συνεργασία με όλα τα γειτονικά κράτη που παραμένουν δεσμευμένα στην κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της αποφυγής των προκλήσεων.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε μια ζώνη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, αν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό συμφέρον είναι στην κατεύθυνση της συνεργασίας, της διαμόρφωσης συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, και όχι στην κατεύθυνση των απειλών και των εντάσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μια χώρα με μακρά παράδοση και επιρροή στη διεθνή σκηνή αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να συζητήσουμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στο περιφερειακό πλαίσιο, αλλά και για περαιτέρω βήματα επέκτασης της μεταξύ μας στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και της διαχείρισης κρίσεων.

Τέλος, είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω τον αγαπητό Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και να επαναλάβω τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα τερματίζει τον παραλογισμό της βίαιης διαίρεσης μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου, ως ένα φυσιολογικό κράτος, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και ασφάλειας

Κύριε Υπουργέ,

Για μια ακόμη φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας, για αυτή την παραγωγική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και προσβλέπω σε περισσότερα ακόμα καρποφόρα αποτελέσματα κατά την προσεχή περίοδο».

Δήλωση Υπουργού Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου κ. Gavin Williamson:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία μου εδώ και για την φιλική και εποικοδομητική πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Φωκαΐδη.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να γίνει ανασκόπηση στις ευρύτερες προκλήσεις στην περιοχή. Έχω έρθει απευθείας από το Ιράκ όπου η Daesh έχει εξαλειφθεί σε πολλές περιοχές, όπου έχει επιστραφεί σημαντικό έδαφος και έχει δοθεί η ευκαιρία σε εκατομμύρια Ιρακινούς να κτίσουν ένα φωτεινό μέλλον. Αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Συνεπώς ξεκινά μια νέα εποχή όπου θα κυνηγήσουμε τους ξένους μαχητές και θα αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό σε κάθε επίπεδο.

Οι χώρες μας έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον εν λόγω τομέα. Η Κύπρος αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Σήμερα υπογραμμίσαμε τη δυναμική της σχέσης αυτής. Όχι μόνο στη συνεργασία με τις Βάσεις, που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Daesh, αλλά ευρύτερα στη μεταξύ μας συνεργασία σε όλους τους τομείς από την αντιτρομοκρατία μέχρι την αντιμετώπιση κρίσεων.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η σημαντική μας φιλία έχει περαιτέρω περιθώρια να αναπτυχθεί. Και συνεπώς η σημερινή μέρα αφορούσε στην ενίσχυση των διμερών μας δεσμών. Συγκεκριμένα, ευελπιστούμε στην ανανέωση του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας για το 2018-19, οικοδομώντας στις επιτυχίες των προηγούμενων δύο ετών και δημιουργώντας καινούργιες ευκαιρίες για τριμερείς συνεκπαιδεύσεις στο τομέα της ασφαλείας με περιφερειακούς εταίρους.

Επιτρέψτε μου να κλείσω εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Φωκαΐδη για όσα έχει κάνει σε προσωπικό επίπεδο για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Ευελπιστώ στο δικό μου ρόλο προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η σχέση μας. Μπορεί να μπήκαμε σε νέο έτος αλλά οι απειλές παραμένουν. Όπως παραμένει και η βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου για υπεράσπιση των κοινών μας αξιών. Όσο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πλάι πλάι με τους Κύπριους φίλους μας, γνωρίζουμε ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση».