4/12/17

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Άμυνας της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Marcus Grubel.

Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υφυπουργός Άμυνας της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Marcus Grubel.


Ο Γερμανός Υφυπουργός είχε συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» όπου συζητήθηκαν, πέραν της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η συνεργασία μας στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ και ειδικότερα της νέας Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Στη συνέχεια ο κ. Grubel, αναχώρησε για τη Λεμεσό όπου θα επισκεφθεί το γερμανικό απόσπασμα της UNIFIL και αργότερα θα μεταβεί σε γερμανική φρεγάτα η οποία επιχειρεί στα ανοικτά της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι είναι καλά γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις με τη Γερμανία.

Είχαμε την ευκαιρία και σήμερα, συνέχισε, να συζητήσουμε και να ανασκοπήσουμε ζητήματα τα οποία είχαμε τη δυνατότητα το τελευταίο διάστημα να τροχοδρομήσουμε από κοινού με τη Γερμανία και σε διμερές επίπεδο και σε Ευρωπαϊκό.

Στη συνέχεια ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι είναι καλά γνωστό ότι η Κύπρος προσφέρει διευκολύνσεις στο Γερμανικό απόσπασμα της UNIFIL. Εκφράστηκαν, συνέχισε, για άλλη μια φορά ευχαριστίες για τη συμβολή της Κύπρου αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως ειδικότερα και της υπό διαμόρφωση Νέας Αμυντικής Ένωσης της Ευρώπης, με την εγκαθίδρυση της PESCO της Μόνιμης διαρθρωμένης Συνεργασίας, στην οποία η Κύπρος αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Ακολούθως, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας. Συνεργαζόμαστε, είπε, και με τη Γερμανία και με άλλες χώρες προκειμένου μέσα από προγράμματα που προωθούνται να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια της ΕΕ, των ευρωπαϊκών συμφερόντων, ειδικότερα σ’ αυτή την ασταθή και ταραγμένη γειτονιά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης νέων απειλών, την αντιμετώπιση κρίσεων και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας.

Τέλος, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουμε εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία μας να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση και με τη διάθεση της Αεροπορικής Βάσης εδώ στην Πάφο αλλά και της Ναυτικής Βάσης στο Ζύγι, στις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη βελτιωτικά έργα προκειμένου ακριβώς να μπορούμε καλύτερα να ανταποκριθούμε, αλλά και να συμβάλουμε σ’ αυτό το οποίο από κοινού επιδιώκουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.