27/12/17

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του έργου “e-Delivery in Cyprus”

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του έργου “e-Delivery in Cyprus”
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου με σκοπό την παρουσίαση της έναρξης υλοποίησης του έργου “e-Delivery in Cyprus”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Διευκόλυνση - Συνδέοντας την Ευρώπη» / “Connecting Europe Facility” (CEF). To e-Delivery ανήκει στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας, τον οποίο η Ε.Ε. θα επιδοτήσει με περισσότερα από 9 δισ. ευρώ μεταξύ 2014-2020 και καλύπτει ένα από τους βασικούς πυλώνες της η-Διακυβέρνησης.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία των Κυπριακών Ταχυδρομείων και σε αυτή παρέστησαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων κ. Ανδρέας Γρηγορίου, εκπρόσωποι του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και των εταιρειών RTD TALOS, AC Goldman Solutions & Services, BOOMERTEL.

Ο κ. Υπουργός σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σκοπός του έργου είναι να βελτιωθεί η παροχή δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και να ψηφιοποιηθούν, απλοποιηθούν και επιταχυνθούν οι διαδικασίες, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση».

Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, αναζητώντας τρόπους αναπλήρωσης του κύκλου εργασιών λόγω της ραγδαίας μείωσης της παραδοσιακής αλληλογραφίας, ανέλαβαν τον συντονισμό υλοποίησης του έργου, έτσι ώστε με την εμπλοκή τους να δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαφοροποίηση του ρόλου τους πάνω σε νέα βάση και με σύμμαχο τη νέα τεχνολογία.

Ο κ. Ανδρέας Γρηγορίου, Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων, ανέφερε ότι «το e- Delivery αποτελεί την κεντρική και τη σπουδαιότερη από τις πέντε δομικές μονάδες των Υποδομών Ψηφιακών Υπηρεσιών. Αφορά στην υποδομή της ασύγχρονης, ασφαλούς και αξιόπιστης αποστολής και λήψης δεδομένων και εγγράφων από/προς και μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών, τόσο εντός Κύπρου όσο και με άλλα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «το e -Delivery είναι πλέον το απαραίτητο κοινό (με όλα τα κράτη μέλη) “εργαλείο” για τις Υπηρεσίες και Τμήματα του Δημόσιου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα για να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά δεδομένα και έγγραφα με άλλες δημόσιες διοικήσεις, επιχειρήσεις, οργανισμούς αλλά και πολίτες, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη με ένα διαλειτουργικό, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο».