27/12/17

Χαιρετισμός Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην παρουσίαση του έργου “e-Delivery in Cyprus”

Χαιρετισμός Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην παρουσίαση του έργου “e-Delivery in Cyprus”
Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώνει το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ΤΤΥ) και που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “e-Delivery in Cyprus”, ενός έργου σταθμού στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις διαδικασίες της. Σκοπός του έργου είναι να βελτιωθεί η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και να ψηφιοποιηθούν, να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Διευκόλυνση: Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), κυριότερος στόχος του οποίου είναι ακριβώς να «συνδέσει την Ευρώπη» ως μια ενιαία αγορά. Το πρόγραμμα CEF χωρίζεται σε τρεις μεγάλους πυλώνες: Την Ενέργεια, τις Μεταφορές και την Ψηφιακή Διασύνδεση. Το έργο “e-Delivery in Cyprus”, ανήκει στον πυλώνα της ψηφιακής διασύνδεσης CEF Telecom.

Με απλά λόγια, σκοπός του προγράμματος CEF Telecom είναι η ενοποίηση και διαλειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και αυτών του ευρύτερου δημοσίου τομέα τόσο μεταξύ της ιδίας χώρας, όσο και μεταξύ άλλων κρατών μελών, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς, δεν αποτελεί μυστικό ότι η Κύπρος μας αποτελεί μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη των 28, όσον αφορά στα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αξιοποίησης τεχνολογικών υπηρεσιών που αποσκοπούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το τοπίο, όμως, πλέον φαίνεται να αλλάζει για τα καλά.

Η συμμετοχή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών στην πιλοτική εφαρμογή για την ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-Invoicing), καθιστά τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ως τον πρώτο φορέα του κυπριακού δημοσίου που θα ικανοποιεί πλήρως την Οδηγία 55/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014, για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Περαιτέρω, η υλοποίηση του έργου “e-Delivery in Cyprus”, για το οποίο σήμερα διοργανώνεται αυτή η συνέντευξη Τύπου, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των υποδομών εκείνων, μέσω των οποίων θα μπορούν πλέον ψηφιακά έγγραφα και πληροφορίες να διακινούνται και να παραδίδονται με έμπιστο, ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.

Προσπάθειες και πρωτοβουλίες σαν αυτή, μάς κάνουν υπερήφανους και δείχνουν ότι οι δημόσιοι φορείς πραγματικά νοιάζονται για τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών τους μέσα από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Aνταγωνιστικά Προγράμματα. Η αυξανόμενη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το δημόσιο μέσω:
• της μείωσης του κόστους λειτουργίας,
• του περιορισμού του ρυθμού αύξησης του προσωπικού, και
• εξοικονόμησης χρόνου.

Αλλά και για τον πολίτη, καθώς:
• μειώνεται η γραφειοκρατία, αλλά και ο χρόνος αναμονής των πολιτών σε ουρές,
• υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες πλέον καθίστανται περισσότερο προσβάσιμες,
• μειώνεται το κόστος του «επιχειρείν», και
• αυξάνεται η ευελιξία στις συναλλαγές.

Έννοιες και υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, οι ηλεκτρονικές υπογραφές, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η ηλεκτρονική μετάφραση αλλά και πολλές άλλες είναι πλέον υπό ανάπτυξη και, εντός των προσεχών ετών, θα είναι πραγματικότητα και θα αξιοποιούνται κατά κόρον, τόσο από τις δημόσιες υπηρεσίες, όσο κι από τις επιχειρήσεις, αλλά και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.

H Κύπρος, μέσω του Προγράμματος «Διευκόλυνση: Συνδέοντας την Ευρώπη» έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε εννιά προτάσεις στον πυλώνα της Ψηφιακής Διασύνδεσης (CEF Telecom), ενώ αναμένονται οι αξιολογήσεις πολλών ακόμη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που η Κυβέρνηση, γενικότερα, αλλά και το Υπουργείο μας, ειδικότερα, δίνει στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο δημιουργήθηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2015, σε αντικατάσταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μηχανογράφησης, έχει ως σκοπό να δοθεί η μέγιστη δυνατή προτεραιότητα στα έργα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση στηρίζει πρωτοβουλίες όπως αυτή και είναι πεπεισμένη ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων και του πολίτη από το κράτος.

Καλή δουλειά και κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του Έργου.