30/11/17

Έκθεση στο Τελ Αβίβ με έργα τέχνης Εβραίων που πέρασαν από την Κύπρο μεταξύ 1946 - 1949

Έκθεση στο Τελ Αβίβ με έργα τέχνης Εβραίων που πέρασαν από την Κύπρο μεταξύ 1946 - 1949
Πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο Eretz Israel στο Τελ Αβίβ, εγκαίνια έκθεσης αποτελούμενη από έργα τέχνης Εβραίων που πέρασαν από την Κύπρο μεταξύ της περιόδου 1946 - 1949.

Η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ ενώ αυτή επιχορηγήθηκε συμβολικά από την Δημοκρατία. Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσαν η Πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ, κα Θεσσαλία Σ. Σιάμπου, και ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ – Γιάφας κ. Ron Huldai. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην παρουσία πληθώρας προσκεκλημένων, από διπλωματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς κύκλους της χώρας. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Επίτιμος Πρόξενος του Ισραήλ στην Κύπρο, κ. Αδάμος Βαρνάβα και η σύζυγος του κα Λίνα Παπαβασιλείου Βαρνάβα, η μέχρι πρόσφατα Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κα Yael Ravia-Zadok όπως και ο ορισθείς Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρου κ. Shmuel Revel.

Την έκθεση, η οποία αναδεικνύει εκ νέου την ιστορική σύνδεση μεταξύ Κυπρίων και Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα, επιμελήθηκε η κα Sigal Harari (σύζυγος του πρώην πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Michael Harari), ενώ στόχος της ήταν η παρουσίαση μια εκτενούς συλλογής με καλλιτεχνικά εκθέματα από την ζωή των σχεδόν 54,000 χιλιάδων επιζώντων του Ολοκαυτώματος που διέμεναν στα βρετανικά στρατόπεδα στην Κύπρο, κατά την περίοδο 1946 - 1949.