11/10/17

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία

Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία




Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη εργασίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων διαβουλεύσεων με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Ayman Safadi, έγινε εκτενής συζήτηση επί σειράς διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Επί των διμερών θεμάτων, υπογραμμίστηκε η σημασία ολοκλήρωσης της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και της Αεροπορικής Συμφωνίας, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για άμεση προώθηση των εκκρεμουσών διμερών συμφωνιών, ενώ αποφασίστηκε, επίσης, να δοθεί ώθηση στην ανταλλαγή επιχειρηματικών και επενδυτικών αποστολών. Έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας στους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει στρατιωτικό υλικό στο Aqaba Process Initiative του Ιορδανού Μονάρχη για ενίσχυση των αντιτρομοκρατικών δυνατοτήτων χωρών της περιοχής.

Έγινε εκτενής συζήτηση επί περιφερειακών ζητημάτων, με έμφαση το Συριακό και το Παλαιστινιακό, όπου η Ιορδανία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, επωμιζόμενη, μεταξύ άλλων, δυσανάλογο κόστος οικονομικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιπτώσεων. O κ. Υπουργός εξήγησε τη στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος και τόνισε τη σημασία συντονισμού των μετριοπαθών χωρών της περιοχής για εξεύρεση λύσεων.

Συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ιορδανίας και ο κ. Safadi ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Κύπρος εντός των ΕΕ για ενδυνάμωση της συνεργασίας με τη χώρα. Επίσης, συζητήθηκε η τριμερής συνεργασία και η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για προώθησή της, ενόψει και της επικείμενης συνάντησης των Γενικών Γραμματέων των τριών Υπουργείων Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα.

Ο κ. Υπουργός έγινε στη συνέχεια δεκτός από τον Ιορδανό Μονάρχη Abdullah II, όπου συζητήθηκε η διοργάνωση της τριμερούς Συνόδου στην Κύπρο εντός των επόμενων μερικών μηνών. Ο Ιορδανός Μονάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας παράλληλα την προοπτική που έχει δημιουργηθεί για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η ασφάλεια-άμυνα. Εκθείασε τη στήριξη που δίνει η Κύπρος στην Ιορδανία εντός της ΕΕ και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Κύπρο στο πλαίσιο του Aqaba Process Initiative.