31/10/17

Τριμερής Συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ

Τριμερής Συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου – Ελλάδας - Ισραήλ



Πραγματοποιείται μεθαύριο Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017, η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, την οποία θα φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Συνάντηση συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein, συνοδευόμενος από το νέο Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Κύπρου στην Κνεσσέτ κ.Yakov Margi. Από κυπριακής πλευράς, θα παραστούν οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Νίκος Νουρής, Δημήτρης Δημητρίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλη των Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Παρόντες επίσης θα είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Ισραήλ κ. Sami Abu Janeb.

Τις εργασίες της 2ης Τριμερούς Συνάντησης θα απασχολήσουν γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, καθώς και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στους υδάτινους πόρους και στην επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν με σχετικές παρουσιάσεις τους εμπειρογνώμονες, επίσης μέλη των Ομάδων Εργασίας: Στην ενότητα για τους υδάτινους πόρους, θα γίνει εισήγηση από τη δρα Δέσπω Φάττα Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας», Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων στη γεωργία και τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τους ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος». Θα παρουσιαστεί επίσης εισήγηση από το δρα Στέλιο Γιατρό, Επίκουρο Καθηγητή Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Υπεύθυνο Εκπαίδευσης ΕΙΤ RIS Climate-KIC στην Κύπρο, με θέμα «Οδικός Χάρτης για τη δημιουργία κόμβου κλιματικής καινοτομίας στην Κύπρο».

Στην ενότητα για την επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση, η κα Ιωάννα Κλεάνθους, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, θα παρουσιάσει εισήγησή της, με θέμα «Ευκαιρίες Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας». Ο δρ Μάριος Δ. Δικαιάκος, Καθηγητής Πληροφορικής, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα αναπτύξει το θέμα «Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα των διεθνών καλών πρακτικών».

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, στις 9.00 π.μ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 13.15, με την υιοθέτηση και υπογραφή Κοινής Διακήρυξης. Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει, τέλος, επίσημο γεύμα προς τιμή των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και του Ισραήλ και όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση.
-----------------------------