31/7/17

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και Δήμου Λάρνακας για ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και Δήμου Λάρνακας για ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου
Υπεγράφη σήμερα, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΓΤΠ και του Δήμου Λάρνακας για την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου, στη Λάρνακα. Τη Συμφωνία υπέγραψαν, από πλευράς ΓΤΠ, η Διευθύντρια κα Σόφη Μιχαηλίδου, ενώ, από πλευράς του Δήμου, υπέγραψε ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας.

Η Συμφωνία έρχεται μετά την επιτυχημένη συνεργασία του ΓΤΠ με τον Δήμο Λεμεσού, όπου ιδρύθηκε το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο το 2011, στο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού.

Τα Ερευνητικά Κέντρα έχουν ως στόχο τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης του κοινού στο ψηφιοποιημένο αρχείο κυπριακών εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Το Αρχείο αυτό περιλαμβάνει εφημερίδες που χρονολογούνται από το 1878, με ένα σύνολο σελίδων που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο. Η έρευνα στο Αρχείο γίνεται μέσω εύχρηστου ηλεκτρονικού συστήματος αναζήτησης.

Το Ερευνητικό Κέντρο ΓΤΠ – Δήμου Λάρνακας θα λειτουργήσει εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και θα στεγαστεί σε χώρο του οικήματος του Ιδρύματος «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας», στο αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο της πρώην Οθωμανικής Τράπεζας. Όπως και τα άλλα Ερευνητικά Κέντρα, θα εξυπηρετεί καθημερινά ευρύ κοινό, μελετητές και φοιτητές.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε το Γραφείο μας για τον εκσυγχρονισμό και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Αρχείου Εφημερίδων, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα, έτσι ώστε η πρόσβαση των ερευνητών στο Αρχείο μας να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο».
Όπως ανέφερε η κα Μιχαηλίδου, «η αρχή έγινε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο Αρχείο Εφημερίδων. Βάσει της απόφασης αυτής, σημαντικό μέρος του Αρχείου είναι προσβάσιμο σε ψηφιακή μορφή στα Ερευνητικά Κέντρα του Γραφείου μας σε Λευκωσία και Λεμεσό».

Αναφερόμενη, εξάλλου στη σημερινή υπογραφή το Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμος Λάρνακας, η Διευθύντρια του ΓΤΠ είπε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, αφού προχωρούμε σε περαιτέρω αποκέντρωση. Μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό με στόχο την επέκταση αυτής της υπηρεσίας τους κράτους και στη Λάρνακα».

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα «σηματοδοτεί ένα κορυφαίο βήμα προς την περαιτέρω υλοποίηση του οράματος και των στόχων μας, για τη σύσταση στη Λάρνακα, ενός ολοκληρωμένου Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού», υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ευημερίας σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους, καθώς αναπόσπαστο και καίριο στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής όλων των κρατών.

Τονίζοντας ότι η έρευνα και καινοτομία αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης και ίδιο το πρόγραμμα του Δήμου Λάρνακας, ο κ. Βύρας εξήρε την προσφορά του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς την κατεύθυνση αυτή, με την τοποθέτηση του Ερευνητικού Σημείου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Λάρνακας.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η Διευθύντρια του ΓΤΠ ανακοίνωσε και την ίδρυση δύο ακόμη Ερευνητικών Κέντρων στην Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο, την προσεχή Άνοιξη.

Επιπλέον, η κα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε τον «Ψηφιακό Ηρόδοτο ΙΙ», ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά, μεταξύ άλλων, στην ψηφιοποίηση και συντήρηση εφημερίδων, καθώς και την έναρξη Σχεδίου οικονομικής στήριξης του έντυπου Τύπου, για την περίοδο 2017-2019.