20/7/17

Η δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά το τελευταίο 24ωρο

Η δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά το τελευταίο 24ωρο




Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 06.00 της 19ης Ιουλίου 2017 μέχρι και τις 06.00 της 20ης Ιουλίου 2017 ανταποκρίθηκε σε 33 κλήσεις για βοήθεια, 17 πυρκαγιές, δέκα ειδικές εξυπηρετήσεις και έξι ψευδείς κλήσεις.

Η ώρα 15.28 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, χαρουπόδεντρα και πεύκα μεταξύ των χωριών Ορά – Λάγιας - Αγίων Βαβατσινιάς. Ανταποκρίθηκαν επίγειες δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 15 πυροσβεστικά οχήματα, 15 από το Τμήμα Δασών, τρία από το Ταμείο Θήρας, εννέα από την Πολιτική Άμυνα, τέσσερα από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και ένα από τις Εθελοντικές Ομάδες τα οποία ήσαν επανδρωμένα με ανθρώπινο δυναμικό 170 περίπου ατόμων. Επίσης για την κατάσβεση επιχείρησαν εννέα εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο αργά ψες βράδυ. Ο συντονισμός της κατάσβεσης έγινε από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο μέρος της πυρκαγιάς παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύκτας δυνάμεις για ασφάλιση της περιμέτρου και αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων. Από νωρίς το πρωί επιχειρούν τρία εναέρια μέσα για κατάσβεση επικίνδυνων εστιών ενώ στο χώρο παραμένουν επίγειες δυνάμεις για τελικές κατασβέσεις. Η καμένη έκταση έχει καταμετρηθεί από τα εναέρια μέσα και ανέρχεται στα 2 ½ τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις θα παραμείνουν στο χώρο της πυρκαγιάς μέχρι να εξαλειφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από το σύστημα καυσαερίων γεννήτριας, η οποία βρισκόταν σε λειτουργία για σκοπούς άρδευσης, σε αγροτεμάχιο στην περιοχή του χωριού Οράς. Την περεταίρω διερεύνηση ανέλαβε η Αστυνομία.

Η ώρα 22.13 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε μπάλες σανού και κριθάρι τα οποία ήσαν στοιβαγμένα σε μεταλλικό υπόστεγο διαστάσεων 30x8 μέτρων περίπου, στην κτηνοτροφική περιοχή Αστρομερίτη. Ανταποκρίθηκαν οι πυροσβεστικοί σταθμοί Λακατάμιας, Ακροπόλεως και ο αγροτικός σταθμός Περιστερώνας, με σύνολο τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 07.22 σήμερα. Από την πυρκαγιά το υπόστεγο υπέστη εκτεταμένες ζημιές ενώ το περιεχόμενο του καταστράφηκε. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν σήμερα.

Η ώρα 22.19 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και μεγάλο αριθμό χαρουπόδεντρων, παρά το χωριό Πραστιό Λεμεσού. Ανταποκρίθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από σταθμούς της Λεμεσού και των Βρετανικών Βάσεων και μια φορητή πυροσβεστική μονάδα από το Ταμείο Θήρας. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 02.00. Κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου τριών εκταρίων.

Η ώρα 04.22 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε όχημα μάρκας BMW 116, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο, στην οδό Κιτίου, στον Στρόβολο. Ανταποκρίθηκε ο πυροσβεστικός σταθμός Ακροπόλεως «Λοχία Σπύρου Τταντή» με δυο οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 04.42. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε το μπροστινό μέρος του οχήματος ενώ επηρεάστηκε και το πίσω μέρος άλλου οχήματος, μάρκας Mercedes. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν σήμερα.