20/5/17

Άνοιξε για υπογραφή η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά

Άνοιξε για υπογραφή η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά





Μια σημαντική Σύμβαση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς άνοιξε για υπογραφή, σήμερα, στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Σύμβαση αποτελεί το αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Κύπρου και στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών για καταπολέμηση της εμπορίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε τη σημασία της Σύμβασης για τη διεθνή κοινότητα.

«Σήμερα, η διεθνής κοινότητα κάνει ένα κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας, ειδικότερα στις προσπάθειες καταπολέμησης του εμπορίου αρχαιοτήτων από το διακρατικό οργανωμένο έγκλημα και τα δίκτυα τρομοκρατών.

Σήμερα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανοίγει για υπογραφή τη μοναδική διεθνή συνθήκη, η οποία αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, η Σύμβαση της Λευκωσίας, ποινικοποιεί έναν αριθμό ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης εκσκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Προωθεί επίσης τη διεθνή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και, ουσιαστικά, η Σύμβαση θα ενισχύσει αποτελεσματικά τα διεθνή νομικά πλαίσια κατά της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κύπρο, μια προτεραιότητα που προωθήσαμε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα φόρα, και ιδιαίτερα κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στους συναδέλφους στο Στρασβούργο, οι οποίοι εντατικοποίησαν τη δουλειά τους κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, έτσι ώστε η Σύμβαση να είναι έτοιμη για υπογραφή σήμερα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό που υπέγραψαν σήμερα τη Σύμβαση.

Καλώ όλα τα κράτη να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Σύμβαση της Λευκωσίας το συντομότερο δυνατό. Έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κληρονομιά της ανθρωπότητας», επισήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας υπεγράφη σήμερα από την Κύπρο, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό και θεωρείται σημαντικό επίτευγμα για την Κύπρο. Για να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση, χρειάζεται αρχικά να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια πέντε κρατών.