30/5/17

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων

Ο Υπουργός Υγείας δρ Γιώργος Παμπορίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ.).

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της Οδηγίας για τα Ψευδεπίγραφα Φάρμακα 2011/62/EC και του Κανονισμού 2016/161 για τα χαρακτηριστικά ασφάλειας. Σύμφωνα με την Οδηγία, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα θα φέρουν από τις 9 Φεβρουαρίου 2019 δισδιάστατο γραμμωτό κώδικα, ο οποίος θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του φαρμάκου.

Για την εφαρμογή του συστήματος και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού ιδρύθηκε πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (ΚΟΕΦ), ο οποίος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλη του είναι η Κυπριακή Εταιρεία Φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και ο ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ., καθώς και οι σύνδεσμοι φαρμακευτικών εταιρειών, παρασκευαστών, φαρμακοποιών κ.λπ.

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ. ότι είναι πρόθεση του Υπουργείου να ενισχύσει με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία του νεοϊδρυθέντα Οργανισμού, εκφράζοντας, παράλληλα, επιθυμία για πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού.

Χαρακτήρισε, δε, ως απόλυτα λογικό το αίτημα του Συνδέσμου για συμπερίληψη ως όρων ισχύος της άδειας κυκλοφορίας ενός σκευάσματος, τη συμμετοχή του κατόχου στον ΚΟΕΦ και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων απέναντι στον Οργανισμό.