30/5/17

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ Αμμοχώστου με ευκαιρία της Ημέρα της Μάνας

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας στην εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ Αμμοχώστου με ευκαιρία της Ημέρα της Μάνας


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να θέσω τη σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα μου. Μια εκδήλωση που διοργανώνει η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού με την ευκαιρία της Ημέρας της Μάνας.

Κάθε χρόνο, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη γιορτάζουν όλες οι μάνες. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στη μάνα και κατ’ επέκταση, στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί στόχο μας η εφαρμογή πολιτικών και μέτρων για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, εξάλειψη των ανισοτήτων στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία και στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος.

Η αύξηση των αναγκών κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο την κατοχύρωση σε κάθε άτομο/οικογένεια ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Για τα παιδιά με σοβαρές αναπηρίες παραχωρείται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ανεξαρτήτως οικογενειακού εισοδήματος, για να μπορούν οι οικογένειες να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και θεραπείες που χρειάζονται τα παιδιά τους. Παρέχουμε, επίσης, πρόσθετα μηνιαία επιδόματα, καθώς και οικονομική βοήθεια για την αγορά τροχοκαθισμάτων, τεχνικών μέσων και άλλων βοηθημάτων.

Προχωρούμε με σταθερό ρυθμό στην συνέχιση του έργου της υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες με πέντε πρόσθετα σπίτια στην κοινότητα, καθώς και στην ανάπτυξη του Κέντρου Αυτισμού «Δάφνη», για στήριξη των παιδιών με αυτισμό προσχολικής ηλικίας και των οικογενειών τους και σε νέα Εθνική Στρατηγική Αναπηρίας. Αυτά είναι έργα που στόχο έχουν να μειώσουν το καθημερινό μέλημα των μητέρων και οικογενειών τους, δηλαδή της έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι για τα παιδιά τους στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας υφίσταται στο ανώτατο επίπεδο, με τη λειτουργία Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα των παιδιών και ατόμων με αναπηρίες.

Με την Προίκα του Μωρού που ήδη εξαγγείλαμε προσπαθούμε να απαλύνουμε σε κάποιο βαθμό το οικονομικό βάρος της γέννησης ενός παιδιού σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, δε, ως καθ’ ύλην αρμόδιες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του κράτους, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική στήριξη της οικογένειας, μέσα από τα προγράμματα που λειτουργούν. Ιδιαίτερα, μέσω των προληπτικών υπηρεσιών που στόχο έχουν τη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της οικογένειας και την έγκαιρη παρέμβαση σε οικογένειες που εκφράζουν αρχική δυσλειτουργία έτσι ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μορφή καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού στη βάση της διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Αξιολογούνται οι ανάγκες των παιδιών και ο βαθμός ανταπόκρισης των γονέων με σκοπό την έγκαιρη κοινωνική παρέμβαση και παραπομπή των μελών της οικογένειας, όπου υπάρχει ανάγκη, σε πολυθεματική ομάδα επαγγελματιών για επί μέρους χειρισμό των ζητημάτων που τους αφορούν.

Κλείνοντας, θέλω να σας συγχαρώ για αυτή τη διοργάνωση και να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι μορφές στήριξης της οικογένειας αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι δίπλα σας για όποια στήριξη χρειάζεστε.