30/5/17

Η ΚΣΣΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για τα έξοδά της 2018-2019 κατόπιν παρουσίασης προσχεδίου του Βουλευτή Γ. Λουκαΐδη

Η ΚΣΣΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα για τα έξοδά της 2018-2019 κατόπιν παρουσίασης προσχεδίου του Βουλευτή Γ. Λουκαΐδη




Στο πλαίσιο των σημερινών, απογευματινών, εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην Πράγα, ο Γενικός Εισηγητής για θέματα προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, παρουσίασε σήμερα το προσχέδιο ψηφίσματος της έκθεσής του με θέμα τα έξοδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την διετία 2018 – 2019.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα συνεργασίας και στήριξης που παρέχει η ΚΣΣΕ, συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών ευαισθητοποίησης και διαφώτισης, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε πως η Συνέλευση χρειάζεται την οικονομική στήριξη Κυβερνήσεων και Κοινοβουλίων των κρατών μελών της, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τέτοιου είδους εκστρατείες, όπως για παράδειγμα κατά της τρομοκρατίας, σε σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές, τις πολιτικές για την διασπορά, τα κοινωνικά δικαιώματα, την εκστρατεία “Όχι στο Μίσος - Όχι στον Φόβο» (No Hate No Fear) και για την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των παιδιών.

Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε, παράλληλα, πως η Συνέλευση θα συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό της ιστοσελίδας της και άλλων σχετικών εργαλείων, ιδίως με την εισαγωγή του VOD (Voice on demand) στην ιστοσελίδα της, η οποία χρηματοδοτείται επίσης από εθελοντικές συνεισφορές. Αναφέρθηκε επίσης και στις δαπάνες σε ότι αφορά στην ανακαίνιση του Ημικύκλιου της ΚΣΣΕ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2018.

Σε ότι αφορά στο θέμα της διαφθοράς, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εκφρασθείσα πρόθεση της Συνέλευσης να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της ΚΣΣΕ και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στη Συνέλευση, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό βήμα την απόφαση της ΚΣΣΕ για την σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος διερεύνησης των υπό αναφορά ισχυρισμών.

Τέλος, ο Κύπριος βουλευτής επεσήμανε πως μελλοντικά πιθανόν τα κράτη μέλη να πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους, σε αναλογία με το ποσοστό πληθωρισμού, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συνέλευσης χωρίς μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες.

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ευρώπη αλλά και η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός παρέχουν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας, υπονομεύοντας έτσι τις βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκφράζεται επίσης η στήριξη της Συνέλευσης στους τρεις πυλώνες προτεραιοτήτων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επόμενη διετία, δηλαδή την αντιμετώπιση της αύξησης του λαϊκισμού και εξτρεμιστικών τάσεων, την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης καθώς επίσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται, επίσης, η πρόθεση της Συνέλευσης να συνεχίσει να ενισχύει τόσο τη δράση της στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων, με στόχο την καταπολέμηση της ολοένα και αυξανόμενης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας στην Ευρώπη, όσο και όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν να καταστήσουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τη βάση για τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Στο ψήφισμα εκφράζονται οι ευχαριστίες της ΚΣΣΕ σε χώρες μέλη και στα Κοινοβούλια τους, όπως η Κύπρος, για την σημαντική οικονομική και άλλη συνεισφορά τους προς την επιτυχή έκβαση σημαντικών εκστρατειών και προώθησης Συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως της Σύμβασης Lanzarote, κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
____________