30/11/16

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου




Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι σε μια εκδήλωση απόδοσης τιμής σε συνανθρώπους μας που επέδειξαν ιδιαίτερο πνεύμα αλληλεγγύης και βοήθησαν αποφασιστικά στη διάσωση ανθρώπινων ζωών αλλά και περιουσιών.

Η κα Jorana Lumadeo Bauding, οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, όπως εκτιμήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, διέσωσε από βέβαιο θάνατο τα δυο προστατευόμενα από την ίδια δίδυμα κοριτσάκια ηλικίας τριάμισι χρόνων των εργοδοτών της, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο σπίτι όπου διέμεναν. Το περιστατικό συνέβη στις 29 Οκτωβρίου 2016, στη Λεμεσό.

Τιμή αποδίδεται επίσης στον φιλόλογο καθηγητή κ. Ανδρέα Βασιλείου, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη γρήγορη επέμβαση σε γειτονική προς τη δική του οικία, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, βοηθούμενος –και αυτό έχει οπωσδήποτε τη σημασία του – από την αντίδραση του σκύλου του όταν αντιλήφθηκε τον κίνδυνο.

Και οι δύο πράξεις είναι πράξεις καλών και ενάρετων ανθρώπων που δικαίως αναγνωρίζονται με τη σημερινή τελετή, ώστε, με τα μηνύματα που εκπέμπονται, να αποτελούν σημείο αναφοράς και παραδείγματα μίμησης προς τους υπολοίπους.

Και αυτό, παρόλο που η κοινωνία μας δεν στερείται τέτοιων παραδειγμάτων. Αντίθετα, είναι σε πολλές περιπτώσεις που αποδείχθηκε ότι στον τόπο μας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, μαζί με τις αξίες του εθελοντισμού και του ανθρωπισμού, τόσο για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα όσο και για τη στήριξη συμπολιτών μας που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή στερούνται τα απαραιτήτως αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

Όμως κάθε κοινωνία, και μαζί και η δική μας, έχει συνεχώς την ανάγκη τέτοιων παραδειγμάτων, ώστε να μην μένουμε απαθείς στα προβλήματα και στις πιο επείγουσες από τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, και να είμαστε πάντα πρόθυμοι να προσφέρουμε συμβάλλοντας σε μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που αντικρίζω τη σημερινή έκτακτη εκδήλωση του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου, την οποία με ευχαρίστηση αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου, αναγνωρίζοντας πως ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να αναδεικνύουμε τέτοιες πράξεις και συμπεριφορές, γιατί μας υπενθυμίζουν ότι ο καθένας από εμάς είναι μέλος μιας συγκροτημένης κοινωνίας που θέλει να ευημερεί και να προοδεύει, μιας κοινωνίας που απαραιτήτως πρέπει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της και στην ανιδιοτελή προσφορά του ενός προς τον άλλο, ώστε συλλογικά να έχουμε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και να είμαστε σε θέση να αντιστεκόμαστε στη χαλάρωση των αξιών, τον ατομικισμό, την ιδιοτέλεια και τις άλλες προκλήσεις της καθημερινότητας.

Ας μην ξεχνούμε λοιπόν ποτέ πόσο μεγάλη είναι η αξία και η σημασία της μεταξύ μας αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς. Με τις αξίες αυτές εδραιώνουμε την αδελφοσύνη, τη συνεργασία και την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη των ατόμων οικοδομώντας έναν πολύ καλύτερο κόσμο για το αύριο των παιδιών μας και γενικότερα για το