4/11/16

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στα 70χρονα της ΕΚΑ 04 Νοεμβρίου 2016

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στα 70χρονα της ΕΚΑ
04 Νοεμβρίου 2016


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της ΕΚΑ να παρευρεθώ στη σημερινή επετειακή εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων ζωής της Οργάνωσης. Μιας οργάνωσης τιμημένης∙ Μιας οργάνωσης με λαμπρή ιστορία που δημιουργήθηκε και δυνάμωσε στα πέτρινα χρόνια του 20ου αιώνα στην Κύπρο. Δεκαετίες όπου ο αγώνας για επιβίωση από τη μιζέρια, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση των Άγγλων και ντόπιων καπηλευτών κάθε οικονομικής δραστηριότητας και βεβαίως της αγροτικής παραγωγής, εξαντλούσαν τον λαό μας και τον άφηναν καθηλωμένο στην κοινωνική υποβάθμιση και την πολιτική καταπίεση.

Στα χρόνια της αποικιοκρατίας η ντόπια ολιγαρχία δρούσε ανεξέλεγκτα. Με καταχρήσεις, υπερχρεώσεις και ουσιαστικά τοκογλυφία, λεηλατούσε το λαό με αποτέλεσμα να περάσουν στα χέρια της τεράστιες εκτάσεις γης και καλλιεργήσιμων γαιών. Ουσιαστικά αποστέρησε το βιός των αγροτών, κρατώντας τους οικονομικά όμηρους και πολιτικά εξαρτώμενους. Επιπρόσθετος και βέβαια καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, ήταν τα τεράστια ποσοστά αναλφαβητισμού που μάστιζαν τότε την κυπριακή αγροτιά. Κατανοητό, λοιπόν, ότι οι συνθήκες της εποχής ήταν με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένες και καλά διατηρημένες από τα κατεστημένα, ώστε το σύστημα εκμεταλλευτικών σχέσεων να λειτουργεί υπέρ των λίγων και προνομιούχων.

Δεν ήταν τυχαίο, λοιπόν, που στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στον απόηχο της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, οι ιδέες για κοινωνική δικαιοσύνη, μόρφωση, πολιτιστική ανάπτυξη και αντιαποικιακό αγώνα άρχισαν αμέσως να αγκαλιάζονται από τον λαό μας. Αυτές έδωσαν δυναμική στην Αριστερά του τόπου για οργανωμένους αγώνες και διεκδικήσεις. Το 1946 δημιουργήθηκε η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) ως ώριμο τέκνο της ΕΑΚ και των μεγάλων αγώνων της προηγούμενης εικοσαετίας. Δεν υπάρχει, κυριολεκτικά, κατάκτηση του αγροτικού κινήματος που να μην φέρει τη σφραγίδα της ΕΚΑ. Δεν υπήρξε αγροτικός αγώνας, ούτε τότε, ούτε σήμερα, που να έγινε χωρίς την καθοριστική και μαζική συμμετοχή της Οργάνωσης.

Τι να πρωτοαναφέρουμε από την πολύτιμη ιστορία και παρακαταθήκη της ΕΚΑ; Όταν στάθηκε αντιμέτωπη με τα μεγάλα κατεστημένα που λυμαίνονταν τον πλούτο του τόπου στις αρχές του 1900; Όταν επεδίωξε την αναβάθμιση της φτωχής αγρότισσας, που βίωνε τη διπλή εκμετάλλευση, σε μια περίοδο που οι γυναίκες αντικρίζονταν ως δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι; Όταν επιχείρησε τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στην επίσημη πολιτική των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων για να οργανωθούν οι αγρότες ξεχωριστά, σε εθνική βάση; Όταν την περίοδο της Ανεξαρτησίας υπήρξε από τους πιο συνεπείς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου; Όταν ηγεσία, στελέχη και μέλη της Οργάνωσης στα δύσκολα προ-πραξικοπηματικά χρόνια προασπίζονταν με σθένος τη δημοκρατική νομιμότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας; ‘Η όταν οι ίδιοι άνθρωποι κατά το προδοτικό πραξικόπημα συνελήφθηκαν από τους φασίστες που κατάστρεψαν την Κύπρο, βασανίστηκαν γιατί στάθηκαν τείχος μπροστά στις επιβουλές να καθυποταχτεί η Δημοκρατία; Ξεχνά κανείς πως η ΕΚΑ συνέβαλε, μαζί με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα, ψυχή τε και σώματι, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και υπήρξε ο πιο σταθερός και σοβαρός υπερασπιστής των δικαίων του λαού μας;

Όλα αυτά τα χρόνια το ΑΚΕΛ και η ΕΚΑ εργαστήκαμε μαζί, σε πλήρη αρμονία και συνεργασία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας αυτή θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Κοινός μας στόχος είναι η προώθηση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων, τόσο των εργαζομένων όσο και των αγροτών.

Συνεπείς, λοιπόν, στις δεσμεύσεις μας προς τον Κυπριακό λαό το ΑΚΕΛ στην ενενηντάχρονη του πορεία προχωρά και χαράσσει δρόμους με μοναδικό γνώμονα των πράξεων και λόγων του την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού και του τόπου. Με την ίδια συνέπεια υπηρετούμε το μεγαλύτερο στόχο του Κυπριακού λαού. Το στόχο της επανένωσης του τόπου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου στα πλαίσια λειτουργικής και βιώσιμης λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Επιδιώκουμε λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή, θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές που εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίζουμε ξανά και ξανά αυτές τις αρχές, για να είναι ξεκάθαρο σε όλους, ότι για το ΑΚΕΛ συμφωνία δίχως αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Αυτή την κρίσιμη φάση που διέρχονται οι διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικεντρωθούμε όλοι στο πώς συμβάλουμε εποικοδομητικά στην επίλυση των βασικών εκκρεμοτήτων. Βρισκόμαστε σ’ ένα σημείο όπου σύντομα θα κριθεί η τύχη της τρέχουσας διαδικασίας, εξ’ ου και δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε χιλιοειπωμένες αναλύσεις και κριτική, που δεν δίνουν όμως καμία σαφή εισήγηση για να προσπεραστούν διαφωνίες. Ως ΑΚΕΛ ευθέως και με ειλικρίνεια λέμε τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα ώστε να διατηρηθεί η προοπτική λύσης και επανένωσης.

Αν δεν τα καταφέρουμε κατά την επικείμενη συζήτηση του εδαφικού να φθάσουμε σε ακτίνα σύγκλισης ή έστω να προχωρήσουμε, και αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία θα έχει δυστυχώς την τύχη όλων των προηγούμενων. Θα καταλήξει δηλαδή άδοξα. Οι συνέπειες από ένα νέο αδιέξοδο θα είναι αρνητικές και για τις δύο κοινότητες.

Δεν είμαστε από εκείνους που μιλάνε για τελευταίες ευκαιρίες. Πάντα μπορεί να υπάρξει επόμενη ευκαιρία αν αυτό θελήσουν και οι δύο κοινότητες και αν οι συγκυρίες το επιτρέψουν. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η πάροδος του χρόνου επηρεάζει καταλυτικά και σε βάρος όλων, τη λύση που επιδιώκουμε. Είναι πιθανό η λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας να υπονομευθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον ο προσανατολισμός να είναι προς άλλες, χωριστικές κατευθύνσεις.

Πρέπει, συνεπώς, να αναλάβουμε όλοι το βάρος της ιστορικής ευθύνης που μας αναλογεί έτσι που αυτή η προσπάθεια να έχει αίσιο τέλος. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει σύγκληση στο εδαφικό και για να σμικρύνουμε και αν είναι δυνατό να εξαλείψουμε τις διαφορές στα άλλα τέσσερα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας.

Η θέση του ΑΚΕΛ και σ’ αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Πρόβλημα ασφάλειας αντιμετωπίζουν και οι δύο κοινότητες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι σχετικές ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, η λύση που θα προταθεί δεν πρόκειται να περάσει τη διαδικασία των ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων. Τονίζουμε ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης κοινότητας. Συνακόλουθα, η ασφάλεια του νέου κράτους που θα προκύψει δεν κατοχυρώνεται με το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων ή της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων. Κατανοούμε ότι για μια σύντομη μεταβατική περίοδο και μέχρις ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χρειάζεται να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της ασφάλειας. Θεωρούμε ότι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης. Αν και εφόσον οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε συνολική συμφωνία στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί τότε και μόνο όταν θα έχει μελετήσει ενδελεχώς όλα τα σχετικά κείμενα.

Ατενίζοντας με δέος τη γεμάτη σθένος και αγώνες εβδομηντάχρονη πορεία της ΕΚΑ έχουμε χρέος και υποχρέωση να αποδώσουμε τιμή στους πρώτους σκαπανείς του αγροτικού κινήματος και σ΄ όλους τους άξιους συνεχιστές τους.  Αυτοί που με τη γεμάτη αφοσίωση και αυταπάρνηση δουλειά τους, ανέβασαν ψηλά, πολύ ψηλά, στη συνείδηση του κυπριακού λαού τα λάβαρα της ΕΚΑ. Έθεσαν τις βάσεις ώστε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να προωθεί και να διεκδικεί δίκαια αγροτικά αιτήματα. Έθεσαν τις βάσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αγροτικών κλάδων˙ για διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και για εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.  Έθεσαν τις βάσεις για δημιουργία προϋποθέσεων συνεχούς ανοδικής πορείας της αγροτικής οικονομίας. Συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια συμφιλίωσης των Ε/Κυπρίων και των Τ/Κυπρίων όταν άλλοι σφύριζαν αδιάφορα.

Η υπόσχεση μας προς την ΕΚΑ και τον Κυπριακό λαό είναι ότι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής μας, ώστε νηφάλια, με σοβαρότητα και στηριγμένοι σε αρχές να συμβάλουμε στην επίλυση του πολιτικού μας προβλήματος, καθώς και να αμβλύνουμε τα οικονομικά προβλήματα που βασανίζουν τον λαό μας.