26/7/16

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου των Αποδήμων

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου των Αποδήμων




Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση για να απευθύνω χαιρετισμό στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και στην 26η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Ξεκινώντας με αυτοκριτική διάθεση, αναγνωρίζουμε, πιστεύω, όλοι οι πολιτικοί ότι πολύ συχνά τα μηνύματα που εκπέμπουμε υπολείπονται ενότητας, νηφαλιότητας και συνοχής προκαλώντας σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τους πρωταρχικούς μας στόχους: την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, μετά το καίριο πλήγμα που δέχτηκε η χώρα και η κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων του Eurogroup.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι από τον Μάιο 2015, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Ούτε, όμως, αμφιβάλλει κανείς πως για ό,τι αφορά στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία φέρει τη σφραγίδα της επεκτατικής Τουρκίας. Αν η Τουρκία θελήσει να αξιοποιήσει, προς την ορθή κατεύθυνση, την επιδεικνυόμενη καλή θέλησή μας στο τραπέζι των συνομιλιών, υπάρχει ελπίδα για λύση.

Δυστυχώς, η εικόνα του «καλοπροαίρετου διαμεσολαβητή» σε σχέση με το Κυπριακό που προβάλλει η Τουρκία, αναπαράγεται από τους «άσπονδους φίλους μας», οι οποίοι απροκάλυπτα και προκλητικά, ενδίδουν στα τουρκικά παζάρια σε βάρος της Κύπρου, όπως επιβεβαιώνει η πρωτοφανής προσφυγική κρίση.

Απώτερος στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου, είτε μέσα από μια τουρκικών προδιαγραφών λύση είτε μέσω του λεγόμενου «Σχεδίου Β’»: της απο-αναγνώρισης δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους, αφού προηγουμένως εξουδετερώσει τη βούληση όσων Τουρκοκυπρίων θα έχουν απομείνει και μετατρέψει τα κατεχόμενα σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Οι ατζέντες ισχυρών διεθνών παικτών ενθαρρύνουν τη βουλιμία και τους στόχους της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη και απαράκαμπτος ενεργειακός κόμβος. Παρακάμπτοντας βέβαια την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία θεωρεί «εκλιπούσα» και παραβιάζοντας τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Η Τουρκία προχωρεί στην επανασυγκόλληση των διαρρηγμένων σχέσεών της με τους γείτονές της, όπως και με την Ρωσία, επιδιώκοντας, παράλληλα, να διεμβολίσει τις στρατηγικές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες αυτές.

Δυστυχώς, τις μεθοδεύσεις αυτές της Τουρκίας εξυπηρετεί ο διεθνής παράγοντας τηρώντας, στην καλύτερη περίπτωση, «ίσες αποστάσεις» και, στη χειρότερη περίπτωση, επιδεικνύοντας μια καθαρά ετεροβαρή υπέρ των τουρκικών θέσεων στάση. Η επιχειρούμενη, δε, αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Από δικής μας πλευράς, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές. Για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις, όπου όλοι οι Κύπριοι ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ημέρας σημαδιακής για την Κύπρο, πριν από 42 χρόνια, με καταστροφικές για τη χώρα συνέπειες, επιβεβαιώνουν πόσο επικίνδυνη καθίσταται η συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο και πόσο ζωτικής σημασίας είναι η απαλλαγή της χώρας μας από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.
Την ίδια ώρα πρέπει η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη σωστά τα στρατηγικά πλεονεκτήματά της να προχωρήσει αποφασιστικά στην προώθηση των ενεργειακών της σχεδιασμών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φυσικό αέριο για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών στην περιοχή. Αφού, όμως, πρώτα επιλυθεί το Κυπριακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Επί τούτου, στηριζόμαστε στις διαβεβαιώσεις των γειτονικών μας χωρών-εταίρων ότι οι ανησυχίες μας είναι σεβαστές και ότι οι στρατηγικές σχέσεις τους με την Κύπρο δεν θα επηρεαστούν.

Η συμβολή των απανταχού Κυπρίων και Ελλήνων ομογενών, ειδικότερα αυτών που ζουν και εργάζονται σε χώρες με ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προκειμένου να ασκηθούν αποτελεσματικότερες πιέσεις στην Τουρκία, καθίσταται άκρως σημαντική. Πολύ σημαντικός είναι, εξάλλου, ο ρόλος σας στην περαιτέρω προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες της χώρας μας για οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κλείνοντας, επιθυμώ να εκφράσω τη βαθειά εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το πολύ ουσιαστικό έργο που επιτελείτε και να σας διαβεβαιώσω για την ετοιμότητα του Σώματος κι εμού προσωπικά, να ενισχύουμε πάντοτε και με κάθε δυνατό τρόπο, τις αξιέπαινες προσπάθειές σας.

Εύχομαι οι εργασίες και αυτού του Συνεδρίου σας να στεφθούν με πλήρη επιτυχία.
______________