8/6/16

Επενδύσεις στα κράτη που έχουν πληγεί από τα μνημόνια και όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Επενδύσεις στα κράτη που έχουν πληγεί από τα μνημόνια και όχι για τα συμφέροντα των πολυεθνικών



     “Αντί το επενδυτικό σχέδιο να προωθεί δημόσιες επενδύσεις για ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και στόχο έχει να μειώσει το ρίσκο τους. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2016 που δείχνουν πως τα χρήματα πηγαίνουν κυρίως σε ανεπτυγμένα κράτη, εκεί που οι πολυεθνικές θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη, και όχι σε κράτη, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λόγω και των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που διέλυσαν την οικονομία τους, οδήγησαν στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στην μετανάστευση των νέων και στην φτωχοποίηση του λαού.” Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία και του Επιτρόπου για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, κ. Γ. Κατάινεν.

          Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως είναι εξίσου επικίνδυνο το ότι στον απολογισμό της Κομισιόν για το επενδυτικό σχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα πως αντί να δοθούν νέα χρήματα θα προωθηθεί η περαιτέρω ανάμειξη του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων με το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", με το πρόγραμμα "Συνδέοντας την Ευρώπη" καθώς και με τα διαρθρωτικά Ταμεία. Όπως εξήγησε, σχεδιάζεται η αποκοπή περαιτέρω κονδυλίων από τα υφιστάμενα προγράμματα και Ταμεία.

            Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως εάν δεν αλλάξουν οι στόχοι που εξυπηρετεί το επενδυτικό σχέδιο και να δοθούν νέα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ποτέ διέξοδος από την κρίση και την ύφεση.

08/06/2016
Γραφείο ευρωβουλευτή