15/6/16

Θεοχάρους: Η Κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την ολιγωρία στην ένταξη της ΚΔ στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ.

Με αφορμή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής 

Θεοχάρους: Η Κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την ολιγωρία στην ένταξη της ΚΔ στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ. Ευθύνες και για απραξία στην διεκδίκηση του ρόλου που αρμόζει στην ΚΔ στην ΕΕ.
Πλήρης ακινησία και απραξία  λόγω  επιβολής της τουρκικής πολιτικής και για να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα των συνομιλιών.
«Δυστυχώς η Κύπρος δεν είναι δραστικά -ουσιαστικά δεν είναι καν-  εντός του ενεργειακού χάρτη της ΕΕ, κατά τρόπον ώστε να αποτελεί εναλλακτική οδό ανεφοδιασμού για την Ευρώπη ειδικώς σε περιόδους κρίσης». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητήθηκαν τα ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην ΕΕ με αφορμή σχετικό επί του θέματος κανονισμό.
Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε σε προβλήματα ανεφοδιασμού που προκύπτουν, λόγω πολιτικών κρίσεων, όπως θα είναι δυνατό να συμβεί από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, για την οποία η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει στις ευθύνες της, αφού τα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στην ίδια την ΕΕ. Τα κυπριακά ενεργειακά αποθέματα, επισημαίνει η κ. Θεοχάρους, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους που προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού, αλλά, όπως παρατηρεί είναι κοινό μυστικό ότι η διαδικασία για την εκμετάλλευσή τους έχει ουσιαστικά διακοπεί, διότι, όπως υποστηρίζει, αυτό επιβάλλει η Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών.  Την ίδια στιγμή  η Τουρκία επιχειρεί να καταστεί εναλλακτικός ενεργειακός «ομφάλιος λώρος» της ΕΕ. Το γεγονός αυτό, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης μειώνει τη ενεργειακή και γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.