15/6/16

Η ΕΕ να στηρίξει την δημιουργία τερματικού LNG στην Κύπρο

Η ΕΕ να στηρίξει την δημιουργία τερματικού LNG στην Κύπρο


     
         “ Η  στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο Φ.Α. πρέπει να συμβάλει στη μείωσης της εξάρτησης από τους αγωγούς και στη διαφοροποίησης των πηγών και των οδών εφοδιασμού. Σήμερα η ΕΕ εισάγει τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου Φ.Α. Στο μέλλον το LNG θα επικρατήσει καθώς δημιουργεί μια σημαντική ευελιξία στην αγορά. Για να επιτευχθεί όμως η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού είναι σημαντικό οι τερματικοί σταθμοί υγροποίησης να αξιοποιούν και τις εγχώριες πηγές ενέργειας, θέση η οποία δυστυχώς απουσιάζει από την έκθεση. Θεωρούμε λοιπόν πως είναι πολύ σημαντικό να προστεθεί πρόταση για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και να στηριχτεί η δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης LNG στην Κύπρο, ο οποίος να αξιοποιεί τα κοιτάσματα και της ευρύτερης περιοχής. Ένα τέτοιο έργο θα συμβάλει στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ καθώς και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τροφοδοσίας. Επίσης θα μειώσει σημαντικά τις περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση στο υγροποιημένο Φ.Α.”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ερευνάς. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση για την στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου.

         Μιλώντας ως συντονιστής και σκιώδης εισηγητής στην εν λόγω έκθεση εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε  πως η  στρατηγική της ΕΕ για το υγροποιημένο Φ.Α. πρέπει να συμβάλει  στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και της διασφάλισης ισότιμης πρόσβασης στην ενέργεια για όλους. Εξίσου σημαντικό, είπε, είναι να αξιοποιήσουμε την στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο για την επίτευξη του στόχου άρσης της ενεργειακής απομόνωσης στην οποία βρίσκονται καταδικασμένα κράτη και περιοχές της ΕΕ.
   
        Ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη  αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη στήριξη για την δημιουργία υποδομών στα πιο ευάλωτα κράτη μέλη όπως είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρο που χρησιμοποιούν 100% συμβατικά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Επίσης τόνισε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για υλοποίηση των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που προωθούν τις απαραίτητες υποδομές στα κράτη αυτά, ώστε να μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές τους πηγές και τις οδούς εφοδιασμού.