8/6/16

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για άδεια παραμονής υπηκόων τρίτης χώρας

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα για άδεια παραμονής υπηκόων τρίτης χώρας



Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», με τίτλο «Αλαλούμ με τον κίνδυνο απέλασης», σε σχέση με τους αλλοδαπούς Olena Sadovska και Sergii Sadovskyi, Ουκρανοί υπήκοοι, οι οποίοι είναι τουριστικοί αντιπρόσωποι στην Κύπρο της εταιρείας IRIY TOUR LTD, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Η έγκριση του Υπουργού Εσωτερικών για ανανέωση της άδειας παραμονής και απασχόλησης των αλλοδαπών είχε ημερομηνία 05/05/2015 και αφορούσε έγκριση ανανέωσης για τον Sergii Sadovskyi (μέχρι την 01/04/2016) και για την Olena Sadovska (μέχρι την 01/05/2016). Συνάμα, οι αλλοδαποί κατείχαν και την απορριπτική επιστολή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για το αίτημα που υπέβαλαν στις 22/03/2016, στην οποία, μεταξύ άλλων, τους ζητείτο άμεσα να αναχωρήσουν από την Κύπρο, καθότι σε διαφορετική περίπτωση θα λαμβάνονταν μέτρα απομάκρυνσης τους.

Διευκρινιστικά, αναφέρουμε ότι, οι πιο πάνω αλλοδαποί, υπέβαλαν αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 22/03/2016, για παραχώρηση έγκρισης λόγω συμπλήρωσης μέγιστης παραμονής και απασχόλησης τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στις 25/04/2016, το Υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε το αίτημά τους για εξέταση από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Στις 12/05/2016, αφού το αίτημά τους εξετάστηκε, έτυχε απόρριψης και σχετική επιστολή διαβιβάστηκε προς τους αλλοδαπούς. Συνάμα, στις 13/05/2016 καταχωρήθηκε στο σύστημα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σημείωμα στον ηλεκτρονικό φάκελο των αλλοδαπών ότι το αίτημά τους για ανανέωση της άδειας απασχόλησης απορρίφθηκε.

Συνεπώς, δεν προκύπτει καμία ασυνεννοησία ή ολιγωρία εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών».