Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη, είχε χθες συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και η Διευθύντρια του Γραφείου του κα Κούλα Σοφιανού.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Κασουλίδης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε κάτι για τη συνάντηση σας με το Γενικό Γραμματέα;
Υπουργός: Η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα εξελίχθηκε ομαλά. Εκείνος προθυμοποιήθηκε να αναφερθεί, όπως είπε, στις διάφορες παρεξηγήσεις που είχαν λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
Ερώτηση: Χρησιμοποίησε τη λέξη παρεξηγήσεις;
Υπουργός: Ναι, χρησιμοποίησε τη λέξη “misunderstandings.” Τελικά, εφόσον μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο σκέφτηκα να μην επιμείνουμε πλέον σ’ αυτό το θέμα, να το αφήσουμε πίσω μας και να προχωρήσουμε, να επικεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα. Επειδή δεν είχε πληροφόρηση, του μετέφερα την πληροφόρηση που είχα εγώ από τη συνάντηση των δύο ηγετών. Εξέφρασε την επιθυμία να είναι Γενικός Γραμματέας μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, δηλαδή τους τελευταίους αυτούς 6 μήνες. Του ανέφερα και εγώ ότι και η δική μας επιθυμία και των δύο ηγετών είναι αν μπορέσουμε να βρούμε λύση μέσα στο 2016. Του ανέφερα πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω συγκλίσεις αυτές τις εβδομάδες που θα γίνεται μια τακτική σειρά συναντήσεων. Διότι αν πραγματοποιηθούν αυτές οι συγκλίσεις θα δώσουν την ευκαιρία για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θα πρέπει να συζητηθούν το εδαφικό και η ασφάλεια. Είπε ότι θα επιθυμούσε να βάλει την σφραγίδα του σε μια λύση, πιθανόν προεδρεύοντας μιας συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών. Του είπα ότι «βεβαίως είναι ευπρόσδεκτος» αλλά θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο χρόνο, όταν οι μεταξύ των δύο συνεννοήσεις θα είναι ώριμες γα να είναι μια συνάντηση παραγωγική και να μην αποτύχει όπως το παράδειγμα του Greentree που έγινε παλαιότερα.
Ερώτηση: Δηλαδή αυτή τη συνάντηση εννοούσε μέσα στα πλαίσια της προτεινόμενης διάσκεψης;
Υπουργός: Όχι, εννοούσε τη δική του συνάντηση με τα δύο μέρη των δύο ηγετών και του ιδίου.
Ερώτηση: Δηλαδή μπορεί να γίνει το Φθινόπωρο;
Υπουργός: Δεν ξέρω. Όποτε είναι ώριμες οι συνθήκες για να προεδρεύσει τέτοιας συνάντησης, η οποία θα πρέπει να στοχεύει σε ένα επιτυχές άλμα προς τα εμπρός και να μην είναι κάτι που θα αποτύχει.
Ερώτηση: Είπε κάποια βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν;
Υπουργός: Όχι, ήταν γενικός.
Ερώτηση: Εσείς επικεντρωθήκατε στο θέμα της Τουρκίας, του είπατε κάτι ότι δεν υπάρχει ακόμα φως από την Τουρκία;
Υπουργός: Ήταν γενική συζήτηση. Όμως εγώ προχώρησα παρακάτω για να εγείρω θέματα όπως εγείρουν άλλα κράτη-μέλη, όπως είναι οι νέοι Στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης, η απόφαση του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, ο ρόλος των εκπροσώπων του στη Συρία και στη Λιβύη, η υπόθεση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε όλοι για το θέμα της παγκόσμιας μετανάστευσης και τέτοια θέματα.
Ερώτηση: Ο Γενικός Γραμματέας ευχήθηκε στον κ. Μαυρογιάννη για την υποψηφιότητα του για τη θέση του Προέδρου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Υπουργός: Ναι,ευχήθηκε στον κ. Μαυρογιάννη.