Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σχετικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την υγεία
Κατά τη σημερινή του συνεδρία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την επικρατούσα κατάσταση στον τομέα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών και περαιτέρω ενίσχυσης της στελέχωσης και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
• Την άμεση προκήρυξη ή/και επαναπροκήρυξη εκεί όπου δεν υπήρξε ενδιαφέρον τόσο στον εγχώριο όσο και στον ελληνικό Τύπο όλων των κενών θέσεων/ αναγκών έκτακτων ιατρικών λειτουργών στις ειδικότητες όπου υπάρχουν κενά, και οι οποίες ανέρχονται σε 28 με βάση το οργανόγραμμα που κατέθεσε ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στις 14 Ιουνίου 2016.
• Η προκήρυξη των αναγκών έκτακτων ιατρικών λειτουργών στις διάφορες ειδικότητες να γίνεται από τριμελή Επιτροπή προσλήψεων στην οποία θα συμμετέχουν δύο λειτουργοί της διοίκησης του Υπουργείου Υγείας που θα επιλέγονται από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και ένα λειτουργό από το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας μετά από έγκριση του Υπουργού Υγείας.
• Να αναθέσει σε Τεχνοκρατική Επιτροπή αποτελούμενη από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας (Πρόεδρος), τη Γενική Λογίστρια του Κράτους, το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου και Εκπροσώπου της Ομοσπονδίας του Συνδέσμου Πασχόντων ως παρατηρητών (η Επιτροπή) την κατάρτιση εντός 10 ημερών όρων πρόσληψης εξωτερικού εμπειρογνώμονα ο οποίος θα προβεί σε λεπτομερή ανάλυση και καταγραφή το συντομότερο δυνατό των δεδομένων και των αναγκών σε Ιατρικό και Παραϊατρικό προσωπικό και των διαδικασιών διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στα δημόσια νοσηλευτήρια.
• Να εξουσιοδοτήσει τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να δημιουργήσουν νέες θέσεις Ιατρικού προσωπικού στο πλαίσιο του ετήσιου Προϋπολογισμού στη βάση των όσων η ανάλυση του εξωτερικού εμπειρογνώμονα καταδείξει.
• Να αναθέσει στην Τεχνοκρατική Επιτροπή τον έλεγχο των διαδικασιών αναπλήρωσης κενών θέσεων, παραχώρησης αδειών ασθενείας και εκπαιδευτικών αδειών στο Ιατρικό και Παραϊατρικό προσωπικό, είτε των μονίμων υπηρετούντων είτε των αορίστου διαρκείας και να προβεί σε σχετικές εισηγήσεις ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία και αποτελεσματική αναπλήρωση.
• Να αναθέσει στην Τεχνοκρατική Επιτροπή την αξιολόγηση της λειτουργίας του συστήματος βάρδιας και αξιοποίησης των υποδομών των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε διευρυμένο ωράριο και να προβεί σε σχετικές εισηγήσεις.
• Να αναθέσει στην Τεχνοκρατική Επιτροπή την παρακολούθηση της διαδικασίας παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του καταλόγου αναμονής και την ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου σε μηνιαία βάση, με έμφαση στην ταχύτητα διεκπεραίωσης, στην τήρηση διαδικασιών διαφάνειας και στην διασφάλιση του δικαιώματος επιλογής στους ασθενείς.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η πλήρης οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα επιλύσει αρκετά από τα σημερινά προβλήματα των νοσοκομείων.
Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, με πλήρη ανεξαρτησία διεύθυνσης, οικονομικής διαχείρισης και διαχείρισης προσωπικού, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό σχεδιασμό και επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Με βάση τα πιο πάνω το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει περαιτέρω για τα εξής:
• Να καλέσει τον Υπουργό Υγείας να ολοκληρώσει το διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς και να καταθέσει νομοσχέδιο για τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Ιουλίου, 2016, ως απαραίτητο πρώτο βήμα προς την εφαρμογή ΓΕΣΥ.
• Να καλέσει τον Υπουργό Οικονομικών να πραγματοποιήσει Μελέτη Οικονομικού Αντίκτυπου μέσα από ανάθεση σε Συμβουλευτικό Οίκο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή ΓΕΣΥ.
• Να καλέσει τον Υπουργό Υγείας όπως συνεχίσει τον εντατικό διάλογο με τις συντεχνίες των νοσηλευτών με στόχο την ετοιμασία πλαισίου αυτονόμησης, καθώς και για όλα τα εργασιακά θέματα των νοσηλευτών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με νέες ανελικτικές δομές στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις νέες δομές αλλά και τα νέα Σχέδια Υπηρεσίας.
• Να καλέσει τον Υπουργό Υγείας όπως εμπλακεί σε εντατικό κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εφαρμογή ΓΕΣΥ.
__________