5/5/16

Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. ΝίκοςΑναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute).
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδροςτου AHI κ. Νίκος Λαρυγκάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα το Κυπριακό τη λύση του οποίου προωθούμε στο Κογκρέσο, στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο βασικός σκοπός της Οργάνωσης μας είναι να προωθεί τα εθνικά θέματα προς την Αμερικανική Κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν θέματα που άπτονται των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και τρόπους με τους οποίους μπορεί το AHI να βοηθήσει από τις ΗΠΑ ώστε να ολοκληρωθεί αισίως αυτή η προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.
Ερωτηθείς ο κ. Λαρυγκάκης ανέφερε ότι το ΑΗΙ έτυχε ενημέρωσης για το Κυπριακό και από τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Αμάντα Σλόατ, η οποία συνόδευσε την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Βικτόρια Νιούλαντ στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κύπρο.
Σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, της Τουρκίας, έναντι του Κυπριακού και της διάθεσης του έναντι της λύσης.
Επισήμανε ότι «αυτό που πάντοτε ζητούμε από τις ΗΠΑ όταν κάνει αρνητικές κινήσεις η Τουρκία είναι ότι καλά θα ήταν οι ΗΠΑ να τονίζουν ότι αυτές οι ενέργειες δεν είναι υποβοηθητικές και καλούμε την Αμερική να κάνει το καλύτερο για να προωθηθεί η συζήτηση και να υπάρξει μια Κύπρος ενωμένη και ασφαλής. Μόνο έτσι θα μπορεί η Κύπρος να διαδραματίσει τον μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο της στην περιοχή, ένα ρόλο που επισήμανε και ο Αντιπρόεδρος ων ΗΠΑ κατά την εδώ επίσκεψη του».  
Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 να υπάρχει στρατός του ΝΑΤΟ που κατέχει έδαφος χώρας μέλους της ΕΕ.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΚυβέρνησηΟμπάμα έχει δώσει μεγάλη σημασία στο Κυπριακό – κάτι που φαίνεται και από τις επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων. Ωστόσο ακόμη δεν είδαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε», είπε ο κ. Λαρυγκάκης σημειώνοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ πρέπει να είναι έντονος ασκώντας και πιέσεις στην Τουρκία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού. 
Είπε ακόμη ότι το Ινστιτούτο ζήτησε από τους υποψήφιους Πρόεδρους των ΗΠΑ να προβούν σε δήλωση πολιτικής για τα εθνικά θέματα που προωθεί το ΑΗΙ. 
Τέλος, ο κ. Λαρυγκάκης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στην προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.