31/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Γιώργου Παμπορίδη στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος




Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το Υπουργείο Υγείας οργανώνει και φέτος την εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος - μια εκστρατεία η οποία τονίζει την ευαισθησία μας σε θέματα πρόληψης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μη Καπνίσματος που γιορτάζεται κάθε έτος στις 31 Μαΐου. Στόχος μας, να τονίσουμε τους κινδύνους για την υγεία από τη χρήση καπνικών προϊόντων και να υποστηρίξουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης.

Το κάπνισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία του ατόμου και για τη Δημόσια Υγεία γενικότερα. Υπολογίζεται ότι το κάπνισμα σκοτώνει 6 εκατομμύρια ανθρώπους ανά έτος εκ των οποίων 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές. Το κάπνισμα θεωρείται ως η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο η οποία μπορεί να προληφθεί.

Δυστυχώς, στην Κύπρο το κάπνισμα αποτελεί πρωτεύον παράγοντα κινδύνου εφόσον έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη, ποσοστό το οποίο υπολογίζεται στο 31% του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Υγείας, εναρμονισμένο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), λαμβάνει συνεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

• Την παρακολούθηση της τάσης της συχνότητας του καπνίσματος στον πληθυσμό.
• Την προστασία του πληθυσμού από τον καπνό και ειδικότερα από το παθητικό κάπνισμα.
• Την παροχή συστηματικής βοήθειας στους καπνιστές για διακοπή του καπνίσματος.
• Την ενημέρωση για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μη Καπνίσματος, φετινός στόχος των εκστρατειών θα είναι η τήρηση της νομοθεσίας για άκαπνα δημόσια κτήρια. Μέριμνά μας να τονίσουμε τη σημασία του άκαπνου εργασιακού χώρου, έτσι ώστε τα δημόσια κτήρια να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για εργασιακούς χώρους στην ευρύτερη Κυπριακή κοινωνία.

Ο καπνός τσιγάρου στον περιβάλλοντα χώρο έχει καταταγεί στις γνωστές καρκινογόνους για τον άνθρωπο ουσίες από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της ΠΟΥ, ενώ εντάσσεται στις επαγγελματικές καρκινογόνους ουσίες από τη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2002 πέθαναν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7.300 ενήλικοι -μεταξύ των οποίων 2.800 μη καπνιστές- από το παθητικό κάπνισμα στον χώρο εργασίας τους.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2015, η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες χώρες έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας με ποσοστό 55%. Η Κύπρος κατέχει τα πιο ψηλά ποσοστά: 14% για έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στον χώρο εργασίας για 1 μέχρι 5 ώρες.

Οι στατιστικές αυτές τονίζουν τη σημασία της φετινής εκστρατείας. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τα δημόσια κτήρια έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος - επιστολή με εισηγήσεις ως προς τη διασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας περί άκαπνων κτηρίων ενώ θα γίνουν και σχετικοί έλεγχοι τήρησης της νομοθεσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις Κλινικές Διακοπής του Καπνίσματος, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του κοινού για διακοπή του καπνίσματος. Κατά τη διάρκεια του 2015 τα προγράμματα είχαν 276 αιτήματα συμμετοχής. Εξ αυτών, οι 208 προσήλθαν στα προγράμματα και οι 93 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιτυχώς (ποσοστό επιτυχίας 45% που κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία). Φέτος, έχουμε εγκαινιάσει και τη δωρεάν γραμμή διακοπής του καπνίσματος «1431» όπου ο πολίτης μπορεί να δηλώνει το ενδιαφέρον του και να πληροφορείται για τα δωρεάν προγράμματα που λειτουργούν στην επαρχία του.

Συνεχίζεται και η συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρυθούν προγράμματα διακοπής του καπνίσματος μέσα στα στρατόπεδα υπό την εποπτεία των εξειδικευμένων λειτουργών του Υπουργείου Υγείας. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ενημερωτικές ομιλίες σε πέντε στρατόπεδα με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα προγράμματα διακοπής ενώ έχουμε εδραιώσει την εποπτεία μεταξύ εκπαιδευμένων στρατιωτικών με λειτουργούς των κλινικών διακοπής του Υπουργείου Υγείας. Οι ομάδες διακοπής στα στρατόπεδα με τα οποία συνεργαζόμαστε μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο των προγραμμάτων διακοπής και στον στρατό. Μια από τις δυσκολίες που έχουν προκύψει και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η δημιουργία κινήτρου στους νεαρούς στρατιώτες για διακοπή του καπνίσματος. Μια νέα προσέγγιση που δοκιμάζεται είναι η οργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για στρατιώτες ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο διακοπής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι προσπάθειες για βελτίωση του νομικού πλαισίου για το κάπνισμα και η εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή οδηγία έχουν ολοκληρωθεί και ότι εκκρεμεί η ψήφιση του νέου νομοσχέδιου. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα παρέχει μια πιο ισχυρή μεθοδολογία για την τήρηση της νομοθεσίας, ενώ τα νέα πακέτα των τσιγάρων θα έχουν αποτρεπτικές εικόνες με στόχο να αποθαρρύνουν τους νέους καπνιστές.

Καταλήγοντας, σημειώνουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και εφησυχασμός, αλλά εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος. Η συμμετοχή όλων των πολιτών στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη τήρηση της νομοθεσίας είναι για μας ένα στήριγμα και επένδυση για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς κοινωνίας.

Ευχαριστώ την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, την Καρδιολογική και Πνευμονολογική Εταιρεία Κύπρου, όλους τους εθελοντικούς και μη Οργανισμούς που συμβάλλουν στην εκστρατεία αυτή, όπως και όλους τους φορείς που αφιλοκερδώς μας στήριξαν στην εκστρατεία αυτή.

________________