25/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη μουσικοχορευτική παράσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, χθες




Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την αποψινή μουσικοχορευτική παράσταση, με τίτλο: «Καππαδοκία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Κοιτίδες Πολιτισμού». Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, από την Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, σε συνεργασία με όλες τις ενοριακές Φιλοπτώχους.

Το πολιτιστικό αυτό γεγονός, το οποίο έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού, αποτελεί ένα ταξίδι στις μουσικές παραδόσεις των χαμένων πατρίδων του Ελληνισμού, που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης και στη γνωριμία μας με τις ρίζες και τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ο Ελληνισμός της πολύπαθης Καππαδοκίας, της γοητευτικής Σμύρνης και της πρωτεύουσας του Βυζαντίου, Κωνσταντινούπολης, ανέδειξε στο πέρασμα των αιώνων μεγάλες μορφές στην ιστορία, στην εκκλησία, στα γράμματα και στον πολιτισμό. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί προβάλλουν την πλούσια ιστορία και το θαυμαστό παρελθόν μας, από το οποίο οφείλουμε να αντλούμε σημαντικά διδάγματα, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση αυτή, πέρα από τον ιστορικό και ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, έχει και την κοινωνική της διάσταση, αφού τα έσοδα που συγκεντρώνονται ενισχύουν το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού σε 2.000 συνανθρώπους μας, που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, εκ των οποίων οι 750 είναι φοιτητές.

Στην όμορφη αυτή μουσικοχορευτική παράσταση, συμμετέχουν η βυζαντινή χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός», η Χορωδία «Ανατολή», καθώς και το Μουσικό Σχήμα της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού. Την εκδήλωση πλαισιώνουν, επίσης, χορευτικά συγκροτήματα και καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, που υπηρετούν με αφοσίωση την παραδοσιακή μας μουσική. Φέτος, καλωσορίζουμε στην Κύπρο την Κατερίνα Παπαδοπούλου, τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Χρίστο Τσιαμούτη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της αποψινής μουσικοχορευτικής παράστασης, αλλά και τους χορηγούς που ενισχύουν τους ευγενικούς σκοπούς αυτής της προσπάθειας. Συγχαρητήρια ακόμη αξίζουν σε όλους όσοι με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης, αναδεικνύοντας τον λαογραφικό μας πλούτο ως μία ζωντανή πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Εύχομαι να περάσετε όλοι ένα ευχάριστο βράδυ.