27/5/16

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά,

Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδας Κουρσουμπά,

με την ευκαιρία της 1ης Ιουνίου 2016, Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού
---------------------------
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού συνιστά υπενθύμιση στην ανθρωπότητα για την υποχρέωση της προς τα παιδιά να επιδιώξει ένα κόσμο στον οποίο θα επικρατούν η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η ευημερία. Η επιδίωξη αυτή πραγματώνεται μόνο μέσα από το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οικοδομείται από κάθε παιδί που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον σεβασμού των δικαιωμάτων του, το οποίο το ενδυναμώνει για να συμβάλει, ως πολίτης, σε μια ανθρωποκεντρική κοινωνία.

Η εμπέδωση κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαιότητα κάθε κοινωνίας, όπου άτομα από διάφορα πολιτισμικά και κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα καλούνται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν σε διάφορα πλαίσια. Η κοινωνική και πολιτισμική αυτή πολυμορφία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για το χώρο της εκπαίδευσης, την οποία καλείται να αναδείξει σε ένα μαθησιακό κεφάλαιο από το οποίο τα παιδιά να αντλούν γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις.

Για να το πετύχει αυτό, το σχολείο χρειάζεται να οικοδομήσει ένα ασφαλές παιδαγωγικό πλαίσιο, όπου κάθε παιδί να νιώθει ευπρόσδεκτο και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά. Να δημιουργήσει ένα περιβάλλον, στο οποίο κάθε παιδί αντλεί αυτοπεποίθηση από όσα μαθαίνει και υποστηρίζεται από αυτούς/τες που το διδάσκουν και το καθοδηγούν. Όπου όλα τα παιδιά θα έχουν εκείνες τις ευκαιρίες που χρειάζονται προκειμένου να επεκτείνουν, όσο το δυνατό περισσότερο, την κριτική τους σκέψη, τους ορίζοντες των γνώσεων και των επιλογών τους.

Όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση δεν περιορίζεται στην πρόσβαση, αλλά εκτείνεται στο περιεχόμενο και τις ευκαιρίες που παρέχονται στο κάθε παιδί. Το σχολείο έχει υποχρέωση, να αναγνωρίσει τις ανάγκες, αλλά και τις ικανότητες κάθε παιδιού και να ανταποκριθεί σε αυτές στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βάση της ισότητας των ευκαιριών. Των ίσων ευκαιριών, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά σε ευκαιρίες που να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες, τις ξεχωριστές ανάγκες και ταλέντα κάθε παιδιού.

Η διασφάλιση του δικαιώματος κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και συμβάλλει σε μια κοινωνία που συγκροτείται από πολίτες έτοιμους να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καλώ όλες και όλους, παιδιά και ενήλικες, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, να ανανεώσουμε τη δέσμευση της δικής μας κοινωνίας να προάγει και να διασφαλίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού στις ίσες ευκαιρίες, σε κάθε έκφανση της ζωής του.

Λήδα Κουρσουμπά
Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού