27/5/16

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο του ρευματικού και μυοσκελετικού πόνου στην ατζέντα των πολιτικών μας.
Ο μυοσκελετικός πόνος προκαλεί σχεδόν το 50% του συνόλου των απουσιών από την εργασία και το 60% της μόνιμης ανικανότητας προς εργασία. Το κόστος των άμεσων και έμμεσων δαπανών που σχετίζονται με μυοσκελετικές παθήσεις εκτιμάται σε  240 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο- έως 2% του ΑΕΠ σε όλη την ΕΕ. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με χρόνιες μυοσκελετικές και ρευματικές παθήσεις θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας"
Αυτά σημειώνει ο Τάκης Χατζηγεωργίου ο οποίος υπό την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου της Ομάδας Ενδιαφέροντος/Interest Group του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις  συνδιοργάνωσε μαζί με την πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα SIP (Societal Impact of Pain) διήμερο συνέδριο στις Βρυξέλλες για το θέμα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου  ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ πρότεινε όπως όλα τα κράτη-μέλη ενσωματώσουν δομές και υπηρεσίες φροντίδας και διαχείρισης του πόνου στα εθνικά τους συστήματα υγείας. Κάλεσε επίσης το
Tρίο της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Ολλανδία, Σλοβακία και Μάλτα) όπως τηρήσει την δέσμευση του και υιοθετήσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των συστάσεων προς τα κράτη μέλη όπως ενσωματώσουν την πρόληψη και θεραπεία του χρόνιου πόνου στα εθνικά πρότυπα υγείας τους. "Οι υπηρεσίες αυτές δεν θα πρέπει να εξαντλούνται μόνο στην θεραπεία του πόνου. Χρειαζόμαστε τη διάδοση πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με τον χρόνιο πόνο και κυρίως ότι αυτός δεν θα πρέπει να είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής τους", επεσήμανε ο Τάκης Χατζηγεωργίου.