28/5/16

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας, χθες

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας, χθες





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα την ευγενική πρόσκληση του Δήμου Δερύνειας, να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο 10ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας. Θα ήθελα καταρχήν να σας εκφράσω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι, αν δεν υπήρχε το ιδιαίτερα βεβαρυμμένο του πρόγραμμα, θα βρισκόταν απόψε εδώ μαζί σας σε αυτή την όμορφη και σημαντική εκδήλωση.

Εκδηλώσεις σαν την αποψινή που, βέβαια, εκτός από τη ψυχαγωγία, στόχο έχουν την ανάδειξη, προώθηση και προβολή της γεωργίας και των προϊόντων μας τόσο στους συμπολίτες μας, όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας, εμπλουτίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο το τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και του νησιού μας γενικότερα.

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, θεωρώ ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης της κυπριακής γεωργίας και παράλληλα παρουσιάζουν τη θέληση και επιθυμία των Τοπικών Αρχών και κάτοικων της περιοχής, να αναδείξουν τη σημασία που έχει η καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η γιορτή της φράουλας ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1999 και έχει καθιερωθεί ως θεσμός στον Δήμο Δερύνειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Δερύνεια είναι η περιοχή όπου πρωτοξεκίνησε η εμπορική καλλιέργεια της φράουλας, αρχές της δεκαετίας του 1960, και αναπτύχθηκε η συστηματική καλλιέργεια της.

Η ανάπτυξη της καλλιέργειας αυτής οφείλεται στην εργατικότητα και στην προοδευτικότητα των αγροτών της περιοχής και ήδη έχει καταστεί μια προσοδοφόρα γεωργική καλλιέργεια, με καλλιεργούμενη έκταση, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, πέραν των 500 δεκαρίων.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω το γεγονός ότι οι παραγωγοί μας έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα διάφορα μέτρα και τις διάφορες δράσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μονάδων να εφαρμόζει σύγχρονες και εντατικές μεθόδους παραγωγής όπως είναι το σύστημα της υδροπονικής καλλιέργειας, αλλά και γενικότερα δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής.

Φίλες και Φίλοι,

Επιδίωξη μας ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι όπως με τη δράση μας και μέσα από την εκμετάλλευση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:

• Να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.
• Να δημιουργήσουμε συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου.
• Να δώσουμε νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υιοθετήσει ένα τετράπτυχο, το οποίο και επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε ως επιχειρησιακή κουλτούρα εργασίας για κάθε μας σχεδιασμό και δράση. Αυτό είναι:

• Επενδύουμε στη γεωργία και στο περιβάλλον (στους ανθρώπους και στη γη μας).
• Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (στηρίζουμε υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
• Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας (κυρίως που να απευθύνονται στους νέους).
• Αντιμετωπίζουμε διαχρονικές προκλήσεις (επιλύοντας προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί).

Προτεραιότητά μας είναι ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και η ανάπτυξη της υπαίθρου μας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, βασικό εργαλείο αποτελεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο.

Στόχος και προσπάθεια μας, μέσα από τα στοχευμένα μέτρα και δράσεις, είναι όπως το κάθε ευρώ, από τα €243 εκ. που θα διατεθούν, να έχει πολλαπλασιαστική αξία, ενισχύοντας σημαντικά, τα επόμενα χρόνια, την αγροτική οικονομία του τόπου.
Ιδιαίτερα για την ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου αναμένω πως, λόγω του ότι αποτελεί βασική αγροτική περιοχή, θα επωφεληθεί τα μέγιστα από τις στοχευμένες δράσεις του προγράμματος.

Ήδη τρέχουν δράσεις του Προγράμματος που αφορούν:

• Τις επενδύσεις στη μεταποίηση.
• Τις επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
• Την ενίσχυση των νέων γεωργών.

Θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι αναγνωρίσουμε τις δύσκολες και ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στον αγροτικό τομέα και είναι πεποίθηση μας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και η από κοινού διάθεση από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Γι’ αυτό και παρέχονται ευκαιρίες ενίσχυσης από το Τμήμα Γεωργίας με την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τη σύσταση και λειτουργία Οργανώσεων Παραγωγών. Στόχος τους η μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και ο καλύτερος προγραμματισμός και εμπορία των προϊόντων. Η λειτουργία τους είναι προς όφελος όχι μόνο των ιδίων των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών. Πρέπει να πω ότι στον τομέα αυτό, οι παραγωγοί της ελεύθερης Αμμοχώστου πρωτοπορούν, εφόσον στην περιοχή έχουν συσταθεί και λειτουργούν τρεις Οργανώσεις Παραγωγών στην κατηγορία φρούτων και λαχανικών.

Θέλω να τονίσω ότι μέσα από την συνέργεια όλων μπορούμε να αναβαθμίσουμε τον αγροτικό μας τομέα. Ο τόπος μας μπορεί να παινεύεται για εξαίρετα κυπριακά γεωργικά προϊόντα και αυτά αξίζουν και πρέπει να προωθηθούν και να αναδειχθούν. Για να το πετύχουμε αρκεί να εκσυγχρονιστούμε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τόσο τον Δήμο Δερύνειας, όσο και τους παραγωγούς φράουλας για τη διοργάνωση αυτής της επιτυχημένης γιορτής που προβάλλει και προωθεί τη θαυμάσια δερυνειώτικη φράουλα.