25/4/16

Δηλώσειςτου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας

Δηλώσειςτου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το πέρας
 της συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας


Σμίκρυνση διαφορών ή καλύτερη κατανόηση σε θέματα, στα οποία υπήρχε   αμφιβολία όσοναφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών, υπήρξε κατά τη σημερινή συνάντηση των ηγετών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τη σημερινή του συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι «ήταν μια δημιουργική συνάντηση, έχουν ανταλλαγεί απόψεις, προβληματισμοί και θετικές, οφείλω να πω, προτάσεις, προκειμένου να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν περαιτέρω συγκλίσεις.

Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν βεβαίως οι διαφορές, αλλά η προσπάθεια είναι να δούμε μέσα ακριβώς από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων πώς επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατόν τρόπος διατύπωσης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες, αλλά και να υπάρχουν εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε κάποια στιγμή, ελπίζω εντός του έτους, στην οριστική λύση του προβλήματος».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν σήμερα κάποιες συγκλίσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι ακριβώς, αλλά υπήρξε σμίκρυνση διαφορών ή καλύτερη κατανόηση θεμάτων που βρίσκονταν εν αμφιβολία όσον αφορά τις προθέσεις των δύο πλευρών».

Σε ερώτηση αν τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα αφορούσαν τη διακυβέρνηση και το περιουσιακό ή κατά πόσο με τον κ. Ακιντζί υπεισήλθαν και σε θέματα ΕΕ και οικονομίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «στα θέματα ΕΕ και οικονομίας δεν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα για να μπούμε σε διάλογο. Καλύψαμε έναν αριθμό θεμάτων, τα οποία οπωσδήποτε είναι ουσιώδη για μια λύση, η οποία να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες και να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των πλευρών».

Κληθείς να πει αν με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν για την πολιτική κρίση στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν χρειάστηκε».