25/4/16

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα τουΡΙΚ

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα τουΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου,   το Κυπριακό καθώς και την πορεία των νομοθετημάτων της Βουλής.
 
Αρχικά αναφέρθηκε στην ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός Εθνικού Συμβουλίου.   Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται στην κατ’ ιδίαν ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Έγινε ήδη συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον κ. Κυπριανού και τον κ. Παπαδόπουλο, σήμερα και αύριο. Η πρόσφατη διαρροή πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, νομίζω, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας γενικότερα. Είναι κάτι που μας προβληματίζει. Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν είναι θετική, να βλέπουμε πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου να δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται και σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο, γενικότερα, πώς θα γίνεται η ενημέρωση, ειδικότερα σε σχέση με τα έγγραφα. Να αναφέρω ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριών του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και διαχρονικά,   πάντοτευπήρχαν δηλώσεις ή ασκείτο κριτική   απότα μέλη του για τον τρόπο λειτουργίας, τη μη αποτελεσματικότητα κ.ο.κ. Θεωρούμε ότι με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα αυτά».
 
Ερωτηθείς αν θα δίνονται έγγραφα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Θα γίνεται ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα για τις εξελίξεις μέσα και από τα έγγραφα,  αναλόγως, και θεωρούμε ότι θα αντιμετωπιστούν  και οι αδυναμίες που παρουσίαζε το Εθνικό Συμβούλιο σε σχέση πάντα με τη συζήτηση για το Κυπριακό».


Κληθείς να απαντήσει αν έχουμε σε ικανοποιητικό βαθμό αυτή τη στιγμή καταγραφή συγκλίσεων ή αν είναι κάποιες ελάχιστες συναντιλήψεις που έγιναν συγκλίσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάθε επιτυχία μετατροπής συναντιλήψεων σε συγκλίσεις είναι μια θετική εξέλιξη ειδικότερα όταν οι συγκλίσεις αφορούν γενικότερες αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα γίνεται τεχνική επεξεργασία αυτών των συγκλίσεων να δούμε πώς καταγράφονται συγκεκριμένα. Σήμερα στο πλαίσιο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί θα γίνει προσπάθεια μετατροπής κάποιων συναντιλήψεων σε συγκλίσεις, όπως επίσης αναμένεται να γίνει και συζήτηση επί των πτυχών των τεσσάρων κεφαλαίων του Κυπριακού. Πτυχές οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν   συζητηθεί διεξοδικά ή και σε λεπτομέρεια γιατί αντιλαμβάνεστε από τα τέσσερα κεφάλαια υπάρχουν πολλές επί μέρους πτυχές που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί και στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης ενδεχομένως να γίνει συζήτηση επί τέτοιων θεμάτων. Συγκεκριμένα,στα κεφάλαια διακυβέρνηση και περιουσιακό υπάρχουν πτυχές οι οποίες δεν έχουν ακόμη συζητηθεί».

Κληθείς να απαντήσεις αν υπάρχουν τέτοιες συγκλίσεις μέχρι αυτή τη στιγμή που να σκεφτούν οι δύο ηγέτες να προβούν σε δημόσιες ανακοινώσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δενέχουμε φτάσει στο στάδιο αυτό αλλά θέλω να αναφέρω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα δημόσια είχε αναφέρει ότι όταν υπάρχουν συγκεκριμένες συγκλίσεις, που θα   μπορούννα θεωρηθούν ως συμφωνία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη θετική πρόνοια ότι τίποτα δεν θα δείτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, έχει την πρόθεση να ενημερώνει ο ίδιος τον κυπριακό λαό.  Θέλω να σας θυμίσω, για παράδειγμα, ότι όταν υπήρξε η συμφωνία περί του ατομικού δικαιώματος στην   ιδιοκτησίαέγινε αμέσως ενημέρωση, άρα αν υπάρξει κάτι τέτοιο να είστε σίγουροι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ο ίδιος τον κυπριακό λαό».  

Σε ερώτηση σχετικά με την ενδεχόμενη πολιτογράφηση 26 χιλιάδων εποίκων, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Έχουμε μεταβιβάσει και τη θέση μας ότι θα δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκαλώντας δυσκολίες και τετελεσμένα που ενδεχομένως να επηρεάσουν με τέτοιο τρόπο τις συνομιλίες ώστε να μην μπορούν να συνεχιστούν. Θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο γενικότερα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια προσπάθεια για να αποφευχθούν από δικής μας πλευράς, αφού πρόκειται για κάτι που δεν επιθυμούμε, τέτοιου είδους δημιουργία τετελεσμένων. Την ίδια στιγμή είναι και η θέση των Τουρκοκυπρίων. Δεν θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων. Επαναλαμβάνωπαρακολουθούμε το θέμα. Έχουμε φροντίσει να διαβιβαστούν οι θέσεις μας   και θα δούμε πώς προχωρεί η όλη συζήτηση».

Αναφορικά με τη θέση του κ. Ακιντζί στο θέμα, είπε : «Δεν θα ήταν ορθό να μιλήσω εγώ εκμέρους του κ. Ακιντζί. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι παρακολουθούμε το θέμα, είναι γνωστές οι ευαισθησίες μας και οι θέσεις μας επί του συγκεκριμένου και θα αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για να αποφευχθούν τέτοιου είδους τετελεσμένα μέσα από τέτοιες ενέργειες και όχι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα. Είναι για αυτόν τον λόγο που βρισκόμαστε στον διάλογο και στόχος μας είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας οδηγήσουν   σε ένα θετικό αποτέλεσμα».
 
Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό και την αξίωση της Άγκυρας για κατάργηση της θεώρησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ στο θέμα του προσφυγικού. Για να προχωρήσει κάτι τέτοιο πρέπει η Τουρκία να εκπληρώσει 72 κριτήρια, στο σύνολο, από τα οποία 37 έχουν ήδη γίνει και τα υπόλοιπα θα πρέπει να υιοθετηθούν από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Ανάμεσα σε αυτά τα εναπομείναντα κριτήρια που θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει, είναι και η υποχρέωσή της να γίνονται αποδεκτοί στην Τουρκία χωρίς θεώρηση εισόδου οι κάτοχοι διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπάρχουν και κάποια άλλα που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Τουρκία προχωρήσει στην εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων τότε ναι, μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Μπορώ να σας αναφέρω ότι  εσωτερικά υπάρχουν προγραμματισμένες συσκέψεις ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας για πιο λεπτομερή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω όμως ότι θα προκύψει εάν και εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Αναφορικά με το αν υπάρχει περίπτωση να γίνουν «εκπτώσεις» από πλευράς Βρυξελλών, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για την ΕΕ η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για το προσφυγικό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις ούτε όσον αφορά το προσφυγικό ούτε και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου. Αναμένεται διαδικαστικά, διότι αυτό από την Επιτροπή θα πάει στο Συμβούλιο, στα κράτη μέλη δηλαδή, για το πώς θα γίνεται αυτή η φιλελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου. Έπειτα αφού συζητηθεί σε επίπεδο κρατών μελών   θα πρέπει να πάειστο Ευρωκοινοβούλιο λόγω του ότι είναι συναπόφαση και του Κοινοβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αρκετά διαδικαστικά θέματα τα οποία θα πρέπει να  προηγηθούν αλλά και συζήτηση ουσίας προκειμένου να προχωρήσει. Αλλά πάνω από όλα είναι να εκπληρώσει τα εναπομείναντα από τα 72 κριτήρια για το συγκεκριμένο θέμα».  
 
Αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση στην περιοχή ο κ. Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Τουσκ είναι εξ αυτών ο οποίος ειδικότερα σε θέματα αρχών, ότι δηλαδή δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις προς την Τουρκία, είναι ξεκάθαρος. Και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία το έχουμε βιώσει πολύ καλά αυτό κατά τη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά  και πολύ πρόσφατα κατάτην απολογία του Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.   ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα».  
 
Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση   της  διαδικασίας για τα νομοθετήματα της Βουλής που δίνονται ή έχουν δοθεί στη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο αναφοράς στο Ανώτατο. Συγκεκριμένα είπε : «Έχειολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής. Δεν έχουμε τελικά αποτελέσματα για όλα. Κάποια από αυτά τα νομοθετήματα έχουν ήδη γίνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα για τα εναπομείναντα που είναι ενώπιόν του. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα νομοσχέδια έρχονταν στο Προεδρικό, ακολούθως κοινοποιούνταν στα αρμόδια Υπουργεία για να εξετάσουν τις αλλαγές που έγιναν και να γίνει εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί και αρκετά από αυτά, μετά από εισήγηση και των Υπουργείων, έχουν αποσταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για εξέταση».