21/4/16

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Έκτακτο Συμβούλιο
 Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


 Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο με σκοπό να εξετάσουν την πορεία εφαρμογής των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε κοινή δήλωσή τους τον περασμένο μήνα αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο την περαιτέρω ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μέσω της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών και διεθνών βάσεων δεδομένων και της συστηματικής τροφοδότησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την ανακοίνωσή της για ισχυρότερα και ευφυέστερα συστήματα πληροφοριών για τα σύνορα (έξυπνα σύνορα) και την ασφάλεια, ζήτησε από τα κράτη μέλη τη διερεύνηση τρόπων με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα συστήματα αξιοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών με στόχο την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της ασφάλειας της ΕΕ.   Προσπάθεια είναι η δημιουργία συστημάτων τα οποία να συνδέονται μεταξύ τους, να είναι διαλειτουργικά και να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών προς τους συνοριοφύλακες ή αστυνομικούς, αποφεύγοντας τα οποιαδήποτε κενά που εντοπίζονται.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική στον τομέα των συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ για την προστασία των εξωτερικών συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, η οποία θα διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση των αρχών επιβολής του νόμου και την ποιοτική ανταλλαγή πληροφοριών. Υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι κατάλληλες τεχνικές λύσεις έτσι ώστε οι προδιαγραφές των συστημάτων πληροφοριών να διασφαλίζουν παράλληλα το σεβασμό προς την αρχή της αναλογικότητας και την προστασία   προσωπικών δεδομένων. Χαιρέτησε επίσης τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου Επόπτη για τα προσωπικά δεδομένα, η οποία θα εξετάσει άμεσα όλα τα τεχνικά και νομικά θέματα που προκύπτουν και θα εισηγηθεί λύσεις για τη βέλτιστη διαλειτουργικότητα των συστημάτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, παράλληλα, ότι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες για ξένους μαχητές σε όλα τα κράτη μέλη έστω και αν σήμερα κάποια από αυτά δε συμμετέχουν πλήρως στο κεκτημένο Σένγκεν και ως εκ τούτου δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδομένων. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο εφαρμόζεται η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων μέσω του εθνικού συστήματος πληροφοριών και σημείωσε ότι η Κύπρος αξιοποιεί όλα τα εργαλεία και μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στα σύνορα στο πλαίσιο αντιμετώπισης τρομοκρατικής απειλής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο Βέλγος Υπουργός ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γάλλος Υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ερευνών μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα   στο Παρίσι. Κατά την ενημέρωση επεσήμαναν την ανάγκη αύξησης των ελέγχων και της ταυτοποίησης των προσώπων που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και της πάταξης της παράνομης διακίνησης όπλων και πυρομαχικών αφού σημαντικές ποσότητες εντοπίστηκαν στην κατοχή ύποπτων προσώπων.   Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η σημασία της συστηματικής τροφοδότησης των υφιστάμενων βάσεων πληροφοριών από τις αρχές επιβολής του νόμου των κρατών μελών, καθώς επίσης και η εφαρμογή ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα όλων των ευρωπαίων πολιτών και υπηκόων τρίτων χωρών.

 ---------------------

ΜΦ/ΕΙ/ΝΧ