21/4/16

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
και Περιβάλλοντος στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης σε δηλώσεις του σήμερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη.

Συγκριμένα, ο κ. Υπουργός ανέφερε:«Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι η υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. Όπως έχω δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες, πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία. Είναι η πρώτη παγκόσμια συμφωνία που αφορά δράσεις για την κλιματική αλλαγή αλλά και για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε κάτω από δυο βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Αυτή η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο, Παρασκευή, εδώ στην έδρα   των Ηνωμένων Εθνών από αρχηγούς κρατών ή Υπουργούς Περιβάλλοντος   όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

  Ερωτηθείς για το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησής του με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Μαντλιν Ολμπράιτ, η οποία σήμερα   εκπροσωπεί συμβουλευτικό οίκο για επενδύσεις, ο κ Κουγιάλης είπε: «Η κα Ολμπράιτ έχει ιδρύσει ένα ινστιτούτο το οποίο προωθεί επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο σκοπός της είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της κατασκευής στην Κύπρο ενός από τα δύο ηλιοθερμικά πάρκα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του καινοτόμου προγράμματος NER300. Είναι δύο τέτοια έργα τα οποία έχουν στηριχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και η κα Ολμπράιτ μαζί με μια ομάδα αμερικανών επενδυτών και σουηδικού οίκου, ο οποίος κατέχει την τεχνολογία για αυτό το ηλιοθερμικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα μεταβούν στην Κύπρο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να εμπλακούν και να κατασκευάσουν αυτό το ηλιοθερμικό πάρκο».  

Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατίας ο κ. Κουγιάλης είπε:«Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας. Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα και τους εξηγήσαμε ότι πρέπει να το επιλύσουν. Πρόκειται για   το θέμα της αποθήκευσης   της ηλεκτρικής ενέργειας ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο ηλεκτρικό σύστημα και επίσης τους εξηγήσαμε σε ποιες τιμές μπορούν να πουλούν το ηλεκτρικό ρεύμα και πώς θα λειτουργήσει η ηλεκτρική αγορά   στο μέλλον. Όπως μας έχουν πει και όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε,μέσα στον επόμενο μήνα ο κ. Λακκοτρύπης και εγώ θα συναντηθούμε στην Κύπρο με την επενδυτική αυτή εταιρεία και την εταιρεία που θα παρέχει την τεχνολογία και θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Σκοπός είναι να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε αυτό το αναπτυξιακό έργο το οποίο θέλουμε πάρα πολύ. Αυτό το έργο θα μας βοηθήσει, να μειώσουμε τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου και να αυξήσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα εναλλακτικών της Κύπρου. Ακόμα περιλαμβάνεται και στις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς την ΕΕ καθώς και υποχρεώσεις που προκύπτουν   από αυτή τη συμφωνία που θα υπογράψουμε αύριο.

Καταλήγοντας ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο ΧΥΤΥ Κόσιης και το νέο διαγωνισμό για τη διαχείριση της μονάδας:«Προετοιμάζονται τα έγγραφα του διαγωνισμού που όπως έχω πει θα προχωρήσουμε σε μια διαχείριση προσωρινή δύο χρόνων και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορεί να επεκταθεί αυτή η μονάδα επεξεργασίας με στόχο την προώθηση όσο το δυνατό περισσότερα οικιακά απόβλητα, για να καταφέρουμε να κλείσουμε επιτυχώς την λειτουργία των χωματερών ιδίως του Κοτσιάτη που είναι και αυτό συμβατική μας υποχρέωση».
 
_____________

ΣΣ/ΕΓ