24/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στη συνέντευξη Τύπου
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης


Κυρίες και κύριοι,

Η φυματίωση, μαζί με τον ιό του AIDS, θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πιο εκτεταμένη και θανατηφόρα λοιμώδης νόσος διεθνώς. Και παρότι η ανάπτυξη της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής συνετέλεσαν ούτως ώστε ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση να έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990, η νόσος, κατά το 2014, έγινε η αιτία θανάτου για 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Άλλα 9,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά κατεγράφησαν παγκοσμίως (τα 5,4 εκατομμύρια αφορούσαν άνδρες, τα 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και το 1 εκατομμύριο παιδιά) ενώ 480 χιλιάδες ασθενείς ανέπτυξαν πολυανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση.

Η φυματίωση αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως προσβάλλει νεαρά άτομα 18 έως 35 ετών και άτομα τρίτης ηλικίας, με το 1/3 του πληθυσμού της γης να έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.  Η  επανεμφάνιση της φυματίωσης σε χώρες όπου αυτή είχε πρακτικά εξαφανιστεί, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία διεθνώς. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από τη φυματίωση, η οποία στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου είναι ενδημική.

Ο έλεγχος της φυματίωσης αποτελεί πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα των χωρών, καθότι οι δυσκολίες στην αναχαίτιση της επιδημίας εδράζονται σε πολυπαραγοντικά ζητήματα, όπως:

  • στην αύξηση της μετανάστευσης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων προερχόμενων από περιοχές στις οποίες ενδημεί η νόσος,
  • στην αύξηση των περιστατικών του   AIDS,
  • στο χαμηλό βιοτικό επίπεδο ζωής,
  • στη μη συμμόρφωση ως προς τη θεραπεία, και
  • στην εμφάνιση ανθεκτικότητας στα αντιφυματικά φάρμακα.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ 33 χωρών με τη χαμηλότερη ετήσια καταγραφή νέων περιστατικών φυματίωσης παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των νέων περιστατικών που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε οικονομικούς μετανάστες, κοινοτικούς και μη.  

Η χαμηλή κατάταξη της Κύπρου αποδίδεται στις δράσεις πρόληψης, έγκαιρης και αποτελεσματικής διάγνωσης και αντιμετώπισης της φυματίωσης στις οποίες το Υπουργείο Υγείας επενδύει.

Αυτές οι δράσεις αφορούν:

Πρώτο, στην εργαστηριακή διάγνωση της νόσου.

Προς τούτο, στο Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λειτουργεί εργαστήριο αναφοράς στο οποίο εξετάζονται όλα τα υπό διερεύνηση δείγματα από όλη την Κύπρο. Ακολούθως, σε συνεργασία με αντίστοιχο Εργαστήριο Αναφοράς της Γερμανίας, γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος και πλήρης εργαστηριακή διερεύνηση.

Δεύτερο, στον έλεγχο των μεταναστευτικών πληθυσμών που προέρχονται από χώρες με υψηλή επίπτωση της νόσου, όπου το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα ελέγχου και παροχής ενδονοσοκομειακής θεραπείας στις περιπτώσεις διάγνωσης της νόσου, μέχρις ότου οι ασθενείς καταστούν μη μολυσματικοί και η ασθένεια μη μεταδιδόμενη.

Οι ασθενείς με φυματίωση νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική – Φυματιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπερούντας μέχρις ότου να μην μεταδίδουν την ασθένεια, με το Νοσοκομείο Κυπερούντας να αποτελεί ιδανικό από υψομετρικής άποψης χώρο, για αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση όχι μόνο της φυματίωσης αλλά και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

Η τρίτη δράση αφορά στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος επιδημιολογικής διερεύνησης του οικογενειακού περιβάλλοντος όλων των περιπτώσεων φυματίωσης, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό άλλων περιπτώσεων που χρήζουν θεραπείας.

Κυρίες και κύριοι,

Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας και η δημιουργία της νέας, σύγχρονης Πνευμονολογικής – Φυματιολογικής Κλινικής είναι έργο του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει.

Το έργο αποτελεί πολυσχιδή επένδυση για το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου:

·        ενισχύει τη Δημόσια Υγεία ως προς τη σοβαρή αυτή νόσο, επικουρώντας τη βελτίωση των υγειονομικών δεικτών του πληθυσμού,
·        προσφέρει αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, και
·        αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα στην προσπάθεια της Κύπρου για περαιτέρω προώθηση του ιατρικού τουρισμού και ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό κέντρο υγείας.  

Η νέα Πνευμονολογική – Φυματιολογική Κλινική, μεταξύ άλλων:

·        θα ενισχυθεί με νέο ιατρικό εξοπλισμό,
·        θα διαθέτει θαλάμους νοσηλείας αρνητικής πίεσης,
·        θα επιδιώξει διαπίστευση ως προς τις προδιαγραφές νοσηλείας των ασθενών, και
·        θα πληροί τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας των λειτουργών υγείας που απασχολούνται σε αυτήν.


Κυρίες και κύριοι,

Η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμωδών νοσημάτων αποτελούν σημαντικό τομέα της Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει την εργασία, ώστε η χώρα μας να διατηρήσει την υψηλή και ευνοϊκή διεθνή σύγκρισή της.

Σας ευχαριστώ.
____________