7/3/16

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ -

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις
Ανάγκη τερματισμού των ανάλγητων πολιτικών της κυβέρνησης



Το ΕΕΕ όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, αλλά κατέστησε πολλούς φτωχούς ακόμη φτωχότερους και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα της αναλγησίας της κυβέρνησης είναι ο υπολογισμός του επιδόματος τέκνου και της 13ης σύνταξης στα εισοδήματα των ληπτών ΕΕΕ, με αποτέλεσμα το ποσό που τους παραχωρήθηκε για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των παιδιών τους, αλλά και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να τους αποκόπτεται σταδιακά τους επόμενους μήνες από το επίδομα που λαμβάνουν. 

Ακόμα πιο έντονο παράδειγμα της κυβερνητικής αναλγησίας αποτελεί ο υπολογισμός στο ακέραιο των τόκων από καταθέσεις για όλους τους δικαιούχους ενός κοινού λογαριασμού. Δηλαδή, εάν σ΄ ένα κοινό λογαριασμό 4 ατόμων οι τόκοι είναι €500, το ποσό αυτό υπολογίζεται για κάθε ξεχωριστό αιτητή στο ΕΕΕ, μ΄ αποτέλεσμα να του αποκόπτεται ολόκληρο ή μέρος του συμπληρωματικού μέρους. 

Ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε από την αρχή και συνεχίζουμε να απαιτούμε την εξαίρεση του επιδόματος τέκνου, της 13ης σύνταξης, της επιδότησης του ΚΟΑΠ μέχρι €1,500 και μέρους των τόκων από καταθέσεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος, ώστε να μπορούν οι λήπτες ΕΕΕ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να έχουν μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση διασφαλίζοντας και κατοχυρώνοντας τα κοινωνικά δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Επιπλέον, αναφορικά με τους τόκους από καταθέσεις, ως ΑΚΕΛ ζητούμε όπως το αρμόδιο Υπουργείο προχωρήσει άμεσα στη λήψη σχετικής απόφασης ώστε στις περιπτώσεις κοινών καταθετικών λογαριασμών να γίνεται επιμερισμός του ποσού από τόκους καταθέσεων ανάμεσα στους δικαιούχους των λογαριασμών αυτών, τόσο για σκοπούς παροχής ΕΕΕ, όσο και για σκοπούς παροχής Επιδόματος Τέκνου.


7/3/2016