7/3/16

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της αναλγησίας

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό
Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι της αναλγησίας

Η επιμονή συγκεκριμένων Ευρωπαίων ηγετών στο κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες αποτελεί πράξη αναλγησίας απέναντι στις χιλιάδες οικογένειες που ξεφεύγουν από τη μανία ενός πολέμου, στο ξέσπασμα του οποίου –ας μην ξεχνά κανείς- συνέβαλε και η ίδια η ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και θα αποτελεί μια νέα υποχώρηση μπροστά στο ξενοφοβικό λαϊκισμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ας αναλογιστούν οι ηγέτες της ΕΕ ότι χώρες όπως ο Λίβανος με 6 εκατομμύρια πληθυσμό φιλοξενούν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες, την ώρα που η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων γυρίζει την πλάτη στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην συναινέσει ούτε στις αποφάσεις που προωθούνται κυρίως από τις κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης, ούτε να αποδεχθεί απαράδεκτες αξιώσεις από μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία εκμεταλλεύεται το ρόλο που της αποδίδει η ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού. Το ΑΚΕΛ απαιτεί πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες. Απαιτεί κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ένα δεσμευτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ, ώστε κάθε ευρωπαϊκό κράτος να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων, στη βάση του πληθυσμού και των δυνατοτήτων του.
Οι φράχτες και τα τείχη, οι περιπολίες του ΝΑΤΟ και της Frontex, η καταστολή και ο ρατσισμός είναι επιλογή σύγχρονης βαρβαρότητας. Η αλληλεγγύη όπως αυτή που επιδεικνύει ο λαός της Ελλάδας και ο αγώνας για τερματισμό του αιματηρού πολέμου στη Συρία και των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή είναι η επιλογή που προτάσσουμε εμείς.


07/03/2016